ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:12/34)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami 116

sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt(...)szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
Karpatka z Truskawkami 193

odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i dobrze rozcieramy. 2 formy prostokątne o wymiarach 24×36 cm natłuszczamy i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto po równo. Ciasto będzie lepkie, ale takiewłaśnie ma być. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Krem: 500 ml mleka 1 łyżka(...)mieszamy całość, do powstania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżka ostygnięty budyń i dalej ucieramy, do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem nakładamy (obok siebie) całe lub przekrojone truskawki. Na truskawki wykładamy pozostały krem

Made By Mom And Son
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 229

Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzany jogurt oraz mąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i/lub cukrem trzcinowym, ksylitolem z wanilią i solą na puch. W kubeczku roztopić masło, odstawić na chwilę, następnie dodać(...)naturalny i zamieszać. Do misy miksera z utartymi jajkami dodajemy wyrośnięty zaczyn, jogurt z masłem oraz mąkę i całość dokładnie wyrabiamy. Ja mieszam dosłownie chwilę, nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze ładnie wyrastają. Można oczywiście wyrabiać wedle uznania. Gotowe ciasto można odstawić (jak w oryginalnym przepisie) na godzinę do wyrastania, ja zwykle "potrzebuję ciasto na wczoraj

Smaczne Zdrowe
Kremówka 331

minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut).  W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam(...)budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce  zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo-śmietanowy. 156

czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed(...)wody      Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta.       Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao

Rozpustne gotowanie
Tort cappuccino 335

waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników.  Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.  Dekoracja

Lawendowe Niebo
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 216

cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu

Cynamonowe szczęście
pyszne ciasto cappuccino 1271

wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)cukru, budyniu, mąki i żółtek gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy. dodatkowo: 1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki wiórka kokosowe do posypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowa babka piaskowa 172

jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki(...)czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ucierane ze śliwkami 158

przepisów właśnie na tego typu ciasto.  Dzisiaj kolejny, tym razem ze starej książki kucharskiej koła gospodyń.  Ciasto genialne. Zajrzyjcie do Edytki , która pokazuje u siebie niemalże identyczne ciasto.  Nie umawiałyśmy się na wspólne pieczenie, ale zupełnie przez przypadek nam wyszło.  Nieźle, prawda?     Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 130 g masła szklanka cukru (dałam niepełną(...)pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć na puch z cukrem.  Dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać.  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.  Utrzeć do wymieszania składników.  Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.  Przełożyć do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć ciasno umyte

Sto kolorów kuchni
Seromakowiec. 783

zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy(...)masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy

Rozpustne gotowanie
ciasto z odrobiną toffi 367

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 144

wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy na niskich obrotach(...)wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem

Made By Mom And Son
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 153

wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy na niskich obrotach(...)wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem

Made By Mom And Son
Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé 145

Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie(...)łyżki kakao - ulubiony aromat - szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą z białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z największą tylką jaką macie (najlepiej w adapterze). Blachę wyłożyć

CookYourself