ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:18/34)

Tort Jagodowo – Cytrynowy 114

ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 240 ml maślanki sok i skórka z 3 cytryn 250 g jagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo(...)miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo na 3 formy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli nie macie 3 jednakowych form polecam upiec każdy blat oddzielnie. Po upieczeniu

Made By Mom And Son
Pychotka lub Pani Walewska 478

szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)wystygł w misce zmiksowałam masło na jasny puch, po czym łyżka po łyżce dodawałam budyń oczywiście cały czas miksując. Na końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam sobie na dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny

Blondynka Gotuje
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 381

wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne. Delikatne, puszyste, dosłownie puch. No i mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego(...)dodać mleko oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Makowy przekładaniec 198

baterie po zimie. Ta pogoda skłania mnie do zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając(...)cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół

Cynamonowe szczęście
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 142

niewiele czasu... Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko 3 łyżki soku z cytryny 250 g masła 180 g cukru 100 g miodu(...)utrzeć z cukrem na miękki puch. Wlać miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej

My simple kitchen
DOMOWE JAGODZIANKI 148

ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie).  Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :)) Składniki(...)żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie  dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy jagodowe

Walijskie Pichcenie
Keks królewski 138

Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje.Keks królewski – składniki:3 szklanki mąki (430 g)2 szklanki cukru pudru (280 g)300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki(...)mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo

Poezja smaku
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 494

czasie ciasto dzielimy na cztery części i formujemy prostokąty o wielkości ok. 28 x 20 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia lub w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać dłonie mąką podczas formowania ciasta.Każdy spód pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik będzie miękki tuż po upieczeniu, dlatego zdejmujemy(...)stwardnieje.Masa:Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszkę mannę i niemal ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy.Następnie masło miksujemy na puch i stopniowo, partiami dodajemy kaszkę mannę ciągle mieszając. Na dno formy wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy

Słodka Strona
Ciasto z owocami 141

ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając

Mix smaku
Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 164

wyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego

Luźna Kuchnia
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 231

Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut

Grunt to przepis!
Babka kokosowo- cytrynowa 131

cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec

My simple kitchen
Kokosowy puch 119

Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy.  Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce

Gotowanie moimi oczami
Ciasto ze śliwkami bez glutenu 188

glutenowe : W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu . Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki(...)kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem , czasem piecze się szybciej :) Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy

Różowa kuchnia
Tureckie półksiężyce 131

Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów(...)cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć z cukrem  Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem Białka ubić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania