więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów dodajemy (moim zdaniem) sporą ilość sody i octu spirytusowego. Ja osobiście używam tych produktów bardzo rzadko(...)budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i grzejemy dopóki budyń zgęstnieje. Odkładamy do ostudzenia. W tym czasie możemy szykować blaty. Po ostudzeniu budyniu, miksujemy masło na puch, dodajemy kajmak, ciągle miksując i na końcu budyń. Dokładnie mieszamy lub miksujemy ale na wolnych obrotach. Blaty. Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier puder oraz
Relaxtimeciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TUSKŁADNIKINa biszkopt8 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka maki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oleju4 łyżki wodyMasa:Kolor masy zależy od koloru galaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch
W kuchennym oknie Ewyciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt
Cynamonowe szczęściestudzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy. 3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy(...)biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachciastem wypełniamy wyłożone papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. /Inspiracja przepisu od Justyny Śnieżek/ Opcjonalnie podajemy z kremem składniki na krem: 150 g miękkiego masła 330 g cukru pudru 1 łyżka aromatyzowanego mleka miętowego 1 i 1/2 łyżki rumu wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy rum oraz mleko i miksujemy ok. 4 min., aż składniki dobrze się połączą. /inspiracja przepisu na krem: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości” Cupcake Jemma/ Ostygnięte babeczki dekorujemy kremem
Domowy Smak Jedzeniałyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy(...)tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkokakao i przyprawą do piernika. Masło przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu, wymieszaj miód i pozostaw do ostudzenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na puch. Dodaj ostudzone masło z miodem oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę – wymieszaj. Wsyp mąkę i ucieraj do połączenia składników. Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw(...)piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy
noteskulinarnyfigamąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie(...)maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania). Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu
Jadło i czytadłodrylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścić(...)Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami
Garnkowe fanaberienależy jej wylewać. Jest bogactwem soli mineralnych i witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twar(...)Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków? A może tak … kanapeczkę? A może zmiksowany, kremowy… niczym puch…Domowy twaróg jest wart zachodu, to prawdziwe „niebo w gębie”. Możliwości jego wykorzystania i podania jest baaardzo wiele, ale… każdy zje tak, jak lubi. Smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylkoSkładniki twaróg chudy mielony, 360g jajka, 8 sztuk skrobia kukurydziana, 70g słodzik w płynie aromat waniliowy lub cytrynowy proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Przygotowanie
Gotowanie moimi oczamiDrugą odłożyć do lodówki. 2. Warstwa sezamowa: Sezam podprażyć lekko na suchej patelni, dodać pozostałe składniki, mieszać aż wszystko się połączy. Odłożoną część ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozsmarować masę sezamową. Piec do zrumienienia ok 25 min w 180*C. 3. Blat kokosowy: Białka ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe(...)wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C 4. Masa chałwowa: Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. 5. Przełożenie: blat kruchy - dżem porzeczkowy - masa chałwowa - blat kruchy z sezamem Inspiracja: Moje wypieki
Kto ugości moich gości?pergaminem. Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową . BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę(...)cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać
Wanilia i Kardamonpianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą(...)ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem
dom-agi.plktóre przecinamy na pół i ze sobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki(...)krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy na gładki krem. Z 300 ml mleka przygotowujemy krem do tortów z proszku. Wiśniówkę mieszamy
My simple kitchen