Składniki: - 1 kostka masła - 2 szklanki cukru - 4 łyżki kakao - 1/2 szklanki wody - 2 szklanki mąki - 6 jajek( można dac 4 jajka) - 2 łyżeczki proszku do
w mojej kuchniGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem
cucinareFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)rozpuszczony budyń, cały czas mieszając trzepaczką balonową do momentu, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykryć folią spożywczą, by zapobiec powstaniu twardego kożucha przy stygnięciu 2 łyżki ksylitolu utrzeć na puch z miękkim masłem. Dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy budyniowej nie przerywając ubijania. Na koniec dodać alkohol wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina Sofietasiebie, i czym prędzej pobiegłam do drugiego pokoju, gdzie znajduje się jedyne zwykłe okno w naszym mieszkaniu. Drzewa i krzewy oblepione były białymi płatkami; samochody i chodniki pokryte lekkim puchem. Za szybami, w mroźnym powietrzu, wirowały śnieżne drobinki w szalonym, zimowym tańcu. Temu widokowi nie można się oprzeć; stałam więc i patrzyłam, dopóki C. nie wyrwał mnie z zamyślenia(...)proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam
Cynamonowe szczęścieM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz Wymalujktórym można złączyć stoły nawet dla kilkunastu osób. Małe lane piwo kosztuje 4 zł a duże 6,5 zł. Do tego dostaniemy prawdopodobnie najlepszą pizzę w Lublinie na cieniutkim cieście w bardzo dobrej cenie. Poza tym można zjeść frytki i inne ciepłe przekąski za rozsądne kwoty. Bagatela Pub - % Ciasno, średnio klimatycznie, niskie ceny - 4 zł ma małe lane i tylko(...)Własnej produkcji mają pils, pszeniczne i dunkel. Niestety jedzenie do piwa średnie, aczkolwiek śmiało można zasmakować "niekomercyjnego" piwa. Miksując słowa Henia Sienkiewicza i Adasia Mickiewicza można by powiedzieć - studencie, puchu marny, ty wietrzna istoto, quo vadis na piwo
Right Behind The KitchenMoje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy
Ostra na Słodkosię ze śniegiem i dzwoneczkami. Nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale noszę w sobie głębokie przekonanie, że cały dwunasty miesiąc roku powinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj(...)Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To
Poezja smakuDo pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itkiTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrze