ciasto jak puch - 500 przepisów (strona:22/34)

ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 118

Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z kaszą jaglaną - ciasto bezglutenowe 191

Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce  na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną-  wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową. Piecz w 180 stopniach ok 50-60 minut. Ciasto wystudź.  Zmiksuj brzoskwinie

AZgotuj!
,,Biała kostka Lionu’’ 402

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy

Podróż w kulinaria
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2917

sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier(...)minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka

Wanilia i Kardamon
Rafaello na krakersach 292

się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych. 2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna(...)warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
ciasto słonecznikowiec 752

cukier (cały czas ubijamy), dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy na dwa blaty. składniki na prażony(...)skondensowanego, słodzonego 200 g masła wykonanie: Mleko gotujemy w garnku wypełnionym wodą pod przykryciem przez ok. 2 godz. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo ugotowane mleko (toffi) i miksujemy. Do kremu dodajemy ok. 3/4 uprażonego słonecznika i mieszamy. składniki na polewę czekoladową: 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy 219

cukrem pudrem na puch. Kawę zalewamy 4 łyżeczkami wrzątku i odstawiamy aż wystygnie. Gdy kawa wystygnie dodajemy ją (tzn. całą zaparzoną zawartość razem z fusami) do masła i aromat  i miksujemy ponownie. Następnie dodajemy sól, kakao i stopniowo mąkę cały czas miksując. Gdy składniki będą dobrze połączone wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 164

stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo ostudzony budyń

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wiśniowy przekładaniec 2134

każdym krótko miksując- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA- mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać- do gotującego się mleka wlać(...)ostygnięcia- masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie

Smakołyki Bereniki
Sernik truflowy 179

papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu, aby masy nie zagotować). Studzimy. Masa serowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Bułka sojowa 157

zmielić. Masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzonej soi. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, połączyć z masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec

Tradycyjna Kuchnia
Tort ajerkoniakowo ananasowy 220

papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu, ubijamy początkowo na wolnych obrotach, potem przez 2 minuty–na najwyższych. W osobnej misce miksujemy na puch 200g miękkiego masła, które następnie

mojewypiekiinietylko
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 244

razem delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach

Mieszam w Garnku
Biszkopt z masą jogurtową 137

Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka ,  Joanna , Joasia , Ala .. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody  Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę

Moje domowe kucharzenie
ciasto weselna dama 377

delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń

Domowy Smak Jedzenia