się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny. P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką, to polecam. Taki "napity" kokos jest pyszny. *tortownica 21 cm: na biszkopt Królowej Wiktorii: 4 jajka 225 g mąki 225 g cukru 225 g masła(...)łyżka wiórek kokosowych galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja) Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki
Kuchnia domowa Anistarta z małej cytryny jagody cukier puder Masło ucieramy na miękki puch. Nie przerywając ucierania wsypujemy partiami cukier a następnie dodajemy po jednym jajku i skórkę cytrynową. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy jagody
My simple kitchenPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania(...)mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy
Kuchnia domowa Anigotowa to odstawiamy ją do przestudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem. Przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby ją napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza. Ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do dużej miski pokroić w mniejsze kawałki miękkie masło i dodać cukier. Utrzeć za pomocą miksera na jasny puch, a następnie dołożyć skórkę z cytryny. Nadal miksować, stopniowo wbijając po jednym jajku(...)rada" jest potwierdzona naukowo. Mąka zawiera bowiem gluten, a on ma kształt włókienek; mieszając w różnych kierunkach lub byle jak, rozrywa się włókienka glutenu, co przyczynia się do niewyrastania ciasta przy pieczeniu.Na koniec dodać resztę mąki i ostudzony cytryniec razem z powstałym syropem. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie można dopuścić
Grunt to przepis!szkl Przygotowanie Masło wyciągamy na co najmniej 2 godziny wcześniej. Miekkie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy 3-4 wałki i obtaczamy
Gotowanie moimi oczamiblenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka z cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową – mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej
mojewypiekiinietylkomnie temat rzeka. Co roku staram się zaskoczyć moich najbliższych jakimś nowym ciastem czy deserem. Nieodłącznym jednak wypiekiem w Święta Bożego Narodzenia jest sernik. Co roku inny, tak aby za każdym razem przywoływał inne wspomnienia. W tym roku będziemy przywoływać Święta które lubimy, pełne białego puchu, spędzone przy rozpalonym kominku z ajerkoniakiem babci i unoszącego się w całym domu
Mania Wypiekaniajabłek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym
Kuchnia domowa Aniblaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy 5 jajek60 g budyniu śmietankowego1 szklanka cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane(...)osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko
Delicious TitbitsSkładniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał W tym czasie przygotować nadzienie – masło utrzeć na puch dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypać zmielone(...)jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch płatów foli spożywczej lub po prostu wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, wykładając również boki blaszki. Wstawić ponownie do lodówki, żeby schłodzić ciasto. ( na około 10 minut ) Wylać
Kuchnia Pokoleńłyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Do foremek na babeczki wkładamy papilotki i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce
Gotowanie moimi oczamiCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko ostudzamy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodajemy partiami wystudzoną masę orzechową. Na końcu wlewamy wódkę i wszystko mieszamy. Krem może się wydawać nieco rzadki ale po odpowiednim czasie leżakowania w lodówce staje się zwarty. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy i kroimy na 2 blaty, które następnie
My simple kitchenkroimy na dwa placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta: Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu
W kuchennym oknie Ewy