zmartwychwstanie. Wtedy przygotowuje się święconkę, ozdobny koszyczek z jedzeniem, który zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia
Kuchnia Beatymieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej(...)spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu i złóż z jednego boku w jednej trzeciej do środka, lekko przygnieć palcami krawędź, następnie złóż w jednej trzeciej z przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz
Grahamka, weka i kajzerkaAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina. 50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem i dołożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej
Kuchnia domowa Aniborówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soliNadzienie:1,5 szklanki borówek2,5 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejKruszonka(...)lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :)Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację :margarytka
Serce zamknięte w formie pysznościrobię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;) Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują. Dla tych co wolą słodsze ciasta, proponuję jednak dosłodzić krem, gdyż moje rodzinne łasuchy narzekały, że trochę za kwaśne. Trzeba też przyznać, że ciasto jest dość czasochłonne, ale dla efektu naprawdę warto ;) Polecam! :) Składniki: Ciasto kakaowe: ¾ szklanki oleju(...)łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Olej, wodę
Czerwona Porzeczkasmaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i tym razem padło na Zebre. Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam ;) Składniki: 5 jajek szklanka i 4 łyżeczki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka oleju 3/4 szklanki mirindy 3 łyżki kakao(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka wraz z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao
Krakowskie smaki Anipizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę, nie jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko użyte w przepisie(...)utartego sera Cheddarplasterki małej chorizo lub peperroniokrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 20 cmPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem).Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą
Gotowanie to kochanieświeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić(...)ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto
Moje domowe kucharzeniemnie wczoraj ochota na marchewkowy wypiek, a nie ma nic lepszego od marchewkowego ciacha przełożonego kremem! <3 Składniki (3 ciacha/użyłam silikonowych foremek na mini tarty): 2 duże jajka 3 łyżki organicznej mąki kokosowej 1/3 łyżeczka sody 1 łyżeczka syropu z agawy 2 marchewki średniej wielkości 1/2-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka serka homogenizowanego krem: 250g chudego(...)średnich oczkach do marchewki dodajemy cynamon, sodę, mąkę, syrop z agawy, serek, mieszamy białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy na silikonowych foremek wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, studzimy wszystkie składniki (na krem) wrzucamy do blendera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwsypujemy do naczynia. Dodajemy stopniowo: cukier, sól, masło, drożdże, oraz letnie mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto.Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem
KasiekGotujeDziś podrzucam przepis na najprostsze, a jednocześnie cudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej(...)przyprawę do piernika, mieszamy. Do innego naczynia wlewamy olej, jogurt i wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Składniki mokre wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia składników. Formę o wymiarach 25 x 10 smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 60 - 70 minut, w temperaturze 175*C, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia
Chocolate Muffin Blogniesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka
Ostra na Słodko