łyżce maki, cukru i zostawić na 30 minut- następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko
W Mojej Kuchni Lubięcieście naleśnikowym – pychotka :)) Mój Narzeczony jest nimi zachwycony! Ale… co się dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym(...)słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą małej łyżeczki
Kulinarne Przebojeuciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone(...)waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchnideser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru70 g mąki(...)Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem
Mia Cucina Sofietaprzygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy(...)cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze
Sagneska - gotowanie i lifestylesoli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo 1 jajko do smarowania Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant, mieszamy. Do ciepłej serwatki dodajemy sól, cukier, 2 jajka, olej sezamowy. Dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do miski z mąką. Wsypujemy ok. 100g sezamu. Robotem z hakami wyrabiamy ciasto, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, dalej(...)kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe
mojewypiekiinietylkorazem jednak upiekłam ciasto szybkie i proste, które na blogu pojawiło się już w różnych wersjach. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym - jest tak cudownie uniwersalne, a jednocześnie pyszne, że nigdy mi się chyba nie znudzi. Zawsze mięciutkie i wilgotne, a poczęstowani nawet nie zdają sobie sprawy, że to właściwie to samo ciasto, z nieco tylko innymi dodatkami. Ja preferuję wersje(...)resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto ,, Ambasador ,, z kakao. Składniki : 25 dkg margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około(...)dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnedekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykibrązowego cukru 40 g sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia bezglutenowasłoiczek konfitury z płatków róż Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy
les mirabellesartystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie
dom-agi.plbardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oleju, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek kaszy manny, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej, kminek, sól, pieprz, 1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną(...)małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym
Z miłości do słodkościmiodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy
Luźna Kuchniałyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Na gazie ustawiać garnek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu
Mix smakukażdej z mąk i wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie dodać resztę mąki i sól. Wyciągnąć ciasto na stolnicę i wyrabiać około 10 min. Następnie zostawić ciasto na kolejne pół godziny. Wyrobić podłużne bochenki posmarować górę jajkiem i piec około 1 godziny
Kulinarna rozmowaBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikpokroić w kostkę.Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody
Gospodyni Miejskaprzygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia
sama złodyczcukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec
CzarnawisienkaZawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było
Gotuj z Blue Raven