Sezon truskawkowy już się zaczął.Pora na deser truskawkowy - naleśniki z truskawkami. Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy. Śmietanę ubijamy
Maminek kulinarnybardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie. Do przygotowania ciasta na piernik staropolski dojrzewający wystarczy łyżka, garnek i miska. Rozpuszczone składniki nieco przestudź, wymieszaj z pozostałymi składnikami(...)połączyły ze sobą. Masę przestudź, może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Do dużej misko przesiej mąkę i dodaj do niej sodę oczyszczoną, mleko, jajka, przyprawę do piernika, kakao oraz całą masę wcześniej zagotowaną. Wymieszaj ciasto za pomocą łyżki, szpatułki lub użyj do tego robota. W robocie potrwa to 4-5 minut, ręcznie musisz wydłużyć czas o kilka minut
nietylkopasta.plbrązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika
Z miłości do słodkościmleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa kajmakowa do wafli Przygotowanie ciasta: Zaczniemy od przygotowania ciasta na wafle. Jest to proces prosty i przyjemny. W dużym naczyniu roztop masło i pozwól mu wystygnąć. Do stopionego masła dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie wbij do masy jajka i znów dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę pszenną
Ania i Marcin gotująnajprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche:230 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli175 g (niecała szklanka) cukruSkładniki
Smakowity Blog Kulinarnyhodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia(...)tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plsklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania(...)gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki już jego urok ;) Pieczemy w piekarniku
Blondynka Gotujedrożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka(...)połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto. W razie konieczności podsypujemy odłożoną mąką. Gotowe ciasto ma być gładkie i odrywać się od miski i dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest
Mania GotowaniaDałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki(...)odłożone dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 55 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać 1 łyżeczką cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy soląi przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę. Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju
Maminek kulinarnydomu resztę marynowanego czosnku, która została po którymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele myśląc, wyrobiłam proste ciasto na bułeczki, jednak dodatek czosnku i ziół sprawia, że zdecydowanie zyskuje na smaku i aromacie. Pachnie bowiem obłędnie, a smakuje wyjątkowo. Wbrew pozorom wcale nie jest ostre, bo marynowany czosnek(...)łyżki mleka. Dokładnie wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki, połączyć. Odstawić zaczyn na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, resztę mleka, jajko i olej. Zagnieść ciasto.Czosnek drobno posiekać, dodać do ciasta razem z estragonem i rozmarynem. Wyrobić - ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych
Pożeraczka, czyli raz adobrzedynią...Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu, i to z większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne(...)kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń
Pożeraczka, czyli raz adobrze660kcal/: 2 jajka 100g daktyle BIO Fresano 240g fasoli czerwonej konserwowej 10g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano płaska łyżeczka sody Sposób przygotowania: Fasole dokładnie przepłukujemy wodą do blendera wrzucamy fasolę, daktyle, żółtka z jajek, kakao, sodę, miksujemy na jednolitą masę białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do fasolowej masy miksujemy wszystko na najniższych obrotach przekładamy ciasto do formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa 40 g mak 1 szt białko jaja 60 g erytrol lub innego słodziwa 0,5 szklanka
Kucharzyca