ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:62/134)

Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 127

rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy

Kolorowy Przepisownik
Placuszki marchewkowe 162

Troszkę zdrowia przemycone w puszystych placuszkach, które, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, smakują jak najlepsze ciasto marchewkowe! Zapisane jako ulubione obok kokosowych :) Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka skórki otartej ze sparzonej  pomarańczy pół marchewki startej na drobnych oczkach 1 łyżeczka miodu    Rozgrzewany patelnię

Chocolate Muffin Blog
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 203

przesmażamy na złoty kolor, i również dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę

vegetanie
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 244

Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego.  W garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane jabłka i gotuj około(...)cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyłóż jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć.  Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem.  Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut

Gotowanie to kochanie
Racuchy z jagodami 225

szczypta 270 ml mleka 1 jajko dżem z jagód leśnych Nasza Chata olej do smażenia Przygotowanie: Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym

Ala piecze i gotuje
Twarogowce 177

opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki  3-4 łyżki cukru  bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Róże naleśnikowe na walentynki 183

śmietany kremówki 2 duże łyżki sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek i jajko. Dolewamy 2 łyżki oleju i całość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam barwnik. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka z kruszonką 180

cukru3/4 szklanki mąki,Wykonanie;mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra

Anioły w kuchni
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 141

SKLADNIKI  200 g mąki150 g masła lub margaryny  80 g cukru pudru    2 jajka       szczypta soli    1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej       forma do ciasta kruchego 24cm

zielonacukinka
Świąteczne pierniczki 259

sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje

W poszukiwaniu inspiracji
Tłusty Piątek...? Dlaczego nie... 170

wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe paluchy z serem 313

minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez

Gospodyni Miejska
Babeczki drożdżowe z makiem 221

łyżki cukru2/3 szklanki maślanki1/3 szklanki oleju10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakościDrożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części.Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej

Mienta blog
Piernik Benedyktynów 289

wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 170 °C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu

Grahamka, weka i kajzerka
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 164

Oraz przygotowujemy foremki :) Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania