szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano
Tagebuch po polskunadzieję, że brzdąc Wam bardzo smakował!Chcę dziś zaproponować szybką jego wersję. Ponieważ zaskoczyli mnie goście, którzy gustują w tym cieście, a nie miałam aż tyle czasu- postanowiłam poeksperymentować i udało się. Potrzebujecie biszkopt z 4 jajek(przepis podałam wcześniej) A teraz najważniejsze! SKŁADNIKI: 4 śmietanki 30% słodkie( warstwa na zdjęciu jest z 3) 2-4 łyżek cukru pudru
Kuchnia Beatyskładniki* 300g serki homogenizowane* 3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* cukier wanilinowy* 3 łyżki cukru* 5 jajek* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smażyć na delikatnym ogniu.Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.Na koniec posypać cukrem pudrem
Mix smakujaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyjedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował je mój mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki;2 jajka,1 szklanka cukru,2/3 szklanki oliwy,1 i 1/2 szklanki mąki,3/4 łyżeczki sody,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Anioły w kuchniwczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy
Taste Of My Daytrzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka(...)płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. od 20 do 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 50-60 minut. Gdy ciasto
Poezja smakuciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiecej bylo zamieszania niz strat :) Ciasto przezylo, ale tylko na chwile, bo dosc szybko zostalo zjedzone. Bezmaczne ciasto czekoladowo-orzechoweskladniki: 35g kakao 80ml goracej wody 150g roztopionego masla 150g roztopionej gorzkiej czekolady 100g zmielonych orzechow laskowych 230g ciemnego cukru brazowego 4 jajka 1 lyzka kakao do dekoracji wykonanie:Kakao wymieszac z goraca woda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier
Przysmaki Karolkizagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno
rabarbarowopieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość
vaniliowoczekoladowacukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść
Sama słodycz i szczypta chilijajko 1 łyżka octu Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski i dodajemy łyżeczkę cukru, ucieramy aż cukier rozpuści się. Drożdży nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i zagniatamy widelcem aby powstała "kruszonka". Gdy mamy zrobioną kruszonkę dodajemy ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy(...)szklanką kółka i formujemy okrągłe bułeczki. A można zrobić tak jak ja, czyli: odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy na blasze lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 15min. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi
Amatorka kuchennavoila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz
Czerwona Porzeczkawyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali, a nietypowych składników nadal nie wyczuwali. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 4 jajka, 125 g pestek słonecznika, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Moniki Smakołyki