ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:76/134)

Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 155

nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 252

jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy(...)szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec

Monia miesza i gotuje
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 189

nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko(...)wskazówek na opakowaniu i odstawiamy, aby wystygł.Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą. Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia

charlotte gotuje
Karpatka z bitą śmietaną 204

ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają.150g margaryny gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy szklanę mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek

Kulinarna rozmowa
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 161

upiec coś słodkiego :)  Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :)  Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :(  Moje chałki rozrastają się zawsze do niebotycznych rozmiarów i pękają(...)łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić  w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość

Walijskie Pichcenie
Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane 84

więc warto poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować. Przepis został zaczerpnięty z książki „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej.   Składniki na kuglonki (4-5 porcji): 1 kg ziemniaków 1 jajko 160 g mąki pszennej typ 500 lub 550 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu   Dodatkowo: cebula, boczek wędzony   Przygotowanie Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj(...)odstaw na 5 minut, następnie odlej go i do ziemniaków dodaj skropię, która pozostała na dnie naczynia. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wsyp również mąkę i całość wyrób ręką na jednolitą masę. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Odrywaj z niego kawałki wielkości mandarynki, turlaj po stolnicy formując wałki. Mokrym nożem odcinaj kluski

e-PrzepisyKulinarne
Gałeczki orzechowe z marmoladą 146

mąki 200 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać

O kuchni z uczuciem
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 269

łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 263

Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali(...)przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 248

ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże ruszą Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki 224

dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.Po

Salonik smaków
Palmiery z suszonymi pomidorami 253

dłuższe boki ciasta zawinąć do wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste

wyzwania kuchenne
Slimaki lubia deszcz 196

temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię na której będziemy wyrabiać ciasto, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy

Przysmaki Karolki
Czekoladowe brownie z awokado - bez cukru! 186

Dzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem.  Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;)  Składniki (10 porcji):   350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao(...)łyżeczki oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: 1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ. 2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy

Powiedz dietom nie
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 165

przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka  2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli  2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka(...)malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania