ciasto jajko - 2000 przepisów (strona:80/134)

Na slodkie popoludnie 170

ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.Odwrocony jablecznikskladniki: 4 jablka 125g cukru 175g cukru brazowego 150g masla 3 lyzki soku z cytryny szczypta soli 3 jajka 300g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek(...)soli utrzec pulchna mase. Dodac po jednym jajku i ciagle ucierac. Na koncu dodajemy przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian ze smietana i wodke jablkowa.Gotowa mase wylewamy na jablka.Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu lekko wystudzic, a nastepnie przelozyc na platerke odwracajac ciasto do gory dnem.Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 249

Lekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej  :)  Składniki :2 i 1/2 szkl. mąki 5 jajek (białka oddzielnie) 1 kostka margaryny szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

charlotte gotuje
Placek malinowo migdałowy 235

owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru(...)Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście

mojewypiekiinietylko
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2905

cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki 172

roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam(...)smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia.Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase.Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy

Przysmaki Karolki
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 225

Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym(...)Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie przepisu z culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernikowe ludki 185

potem tylko sznureczek i będzie można zawiesić je  na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 163

łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól Do dużej miski wkładamy przetarte ziemniaki, wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki oraz sporo soli do smaku. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się

Cooking Monster
Ciastka owsiane z rodzynkami 315

wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Pół szklanki płatków owsianych 75 g rodzynek 3 łyżki drobnego cukru Składniki umieściłam w misce, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość

apetytnapieczenie
Cytrynowa Delicja 298

oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt:   * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy

Kraina Miodem Płynąca
Placki jogurtowe z truskawkami 145

Składniki, cytuję za Asią: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego; - 2 duże jajka; - 2 łyżki oleju - 2 – 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Wykonanie W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą(...)Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około

dom-agi.pl
Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym 148

pudru 1 laska wanilii 2 łyżki jogurtu naturalnego mandarynki z puszki PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki).  Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego.  Na patelni smażymy naleśniki.  Przygotowujemy masę serową - do miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski leniwe z miętą 143

białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i  wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.  Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki meksykańskie 416

tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania