ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:12/136)

NIEBO W GĘBIE 200

ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend. SKŁADNIKI CIASTO: forma 24x38 cm 4 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA(...)zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy

słodki bratek
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 219

mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej4 jaja 3 łyżki cukru kryształu 10 dag rodzynek 1 szklanka krojonych orzechów 1/2 szklanki kryształu 1/2 szklanka oleju 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu(...)łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min.  Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Apetyczna babeczka
Szarlotka 161

polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu.    Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki musu jabłkowego cynamon(...)Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy(dodatkowo oprószyć cynamonem). Na mus zetrzeć

Smaki Natalii
Jabłecznik kokosowy 221

Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Jabłecznik kokosowy Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej(...)posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę - jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto ostudzić - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych

Smakołyki Bereniki
Prosty deser z budyniem i musem jabłkowym (bez cukru) 337

drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru nie ma :) Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre(...)pozostawioną porcją zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie pokruszyć ciasto i przełożyć do pucharków lub wybranych naczyń (u mnie wyszło 6 porcji). Na warstwę ciasta wylać budyń, a następnie mus jabłkowy. Udekorować ekspandowanymi ziarnami zbóż lub posypać cynamonem

FitKot
Jabłecznik ze świeżą miętą 272

łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy(...)Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty (  mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić Dodać cukier, wymieszać

Proste Potrawy
Jabłecznik na zimno 346

jogurtowo-śmietankową, wyrównać - drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce(...)żelatynę dodać do ciepłego musu jabłkowego, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia - dla osiągnięcia szybszego efektu można wstawić mus do lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał - gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki

Smakołyki Bereniki
Szarlotka orkiszowa z kratką 199

Szarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu(...)zimną wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 min. Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Podpiec spód przez około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciasta.  Jabłka obrać, usunąć

maniapieczenia
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 236

korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się

FitKot
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 222

wymieszać. Składniki na masę jabłkową: 5 winnych jabłek; 4 łyżki miodu; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cynamonu; Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować(...)wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

In my kitchen
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 442

znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka(...)jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.   3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło
Brazylianka 1975

cukru ( w książce 100 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Roladki krucho-drożdżowe 165

kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Szarlotka 411

SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć(...)spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 213

mąkę 40 g oleju kokosowego 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem) 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej płatków owsianych 1 niewielkie jabłko(...)drobnych oczkach. Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę, chipsy jabłkowe zmielić na proszek. Do miski przełożyć wszystkie składniki – mąkę z płatków owsianych i migdałów, zmielone chipsy jabłkowe, przestudzony olej, syrop, starte jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę

Even Better Food