ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:19/136)

Jedzmy polskie jabłka 182

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe(...)lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy

Moja Delicja
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 234

trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, energicznie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej

Mała Cukierenka
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 132

postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto, które było w lodówce wyciągamy i wylepiamy nim dno dużej formy do pieczenia (wyłożonej również papierem do pieczenia). Następnie na ciasto wykładamy masę jabłkową i ugotowany budyń. Z zamrażarki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na blaszkę z resztą składników. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 184

orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy!Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką 194

Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. Czyli połączenie smaków, które tak kocha moja rodzina. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. To taka moja mała wariacja na temat popularnej szarlotki(...)miód i sok z cytryny (opcjonalnie) i smażymy kilka minut, aż powstanie a la mus. Odrywamy około 2/3 schłodzonego ciasta i wykładamy (wylepiamy) nim spód. Spód dziurkujemy widelcem. Resztę ciasta zostawiamy w lodówce lub wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Szarlotka z bezą 180

Składniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)czasie przygotowujemy masę jabłkową.  W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C.  W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo

Qchnia po prostu
Jabłka w słoiku 144

Przydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta

Wielopokoleniowo
Jabłkowe przetwory 203

wyczarować! Dlatego jesienią zawsze uzupełniam zapasy: jabłka, buraczki, dżemy, musy i oczywiście przeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców.   Składniki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tort piankowo truskawkowy 454

delikatnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy również porcjami przesianą mąkę oraz olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy(...)mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy konfiturą jagodową. Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z cynamonem 169

duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.  Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około(...)rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.  Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz

Smak mojego domu
Piernikowa szarlotka 222

Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego3 duże jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml śmietany 30%1 łyżka rumusok z cytryny1 łyżeczka cynamonu1 jajko cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka 139

łtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę(...)zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :) Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 175 o C (ja piekę w termoobiegu na 150 o C) w razie gdyby

cucinare
Biszkopt z jabłkami i galaretką 364

pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Jabłka(...)Biszkopt wygląda jakby był posmarowany jakimś dżemem, jednak nic nie smarowałam- po prostu skórka na wierzchu tak ściemniała po nałożeniu masy jabłkowej. Biszkopt jest też nierówny. Kupiłam sobie nową blaszkę, która pod wpływem temeratury nieco się wykrzywiła i ciasto po prostu spłynęło i w jednym miejscu jest wyższe a w drugim niższe.Całośc wyrównała się ponałożeniu masy jabłkowej i galaretki

Monia miesza i gotuje
Szarlotka 263

upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście

Smakołyki Bereniki
jabłecznik z pianką i migdałami 149

posypką z chrupiącyh migdałów to przepyszne połączenie. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych(...)Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić.  Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić pianę i rozłożyć na cieście, posypać migdałami. Piec 30 minut w 170*C.  Po wystudzeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia