dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady min 70% kakao 75 ml śmietany kremówki Wykonanie W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz z miodem. Uważamy, żeby(...)się nie zagotowała. Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/polewy-do-ciast/polewa-czekoladowa/ BosowKuchni Artykuł Polewa czekoladowa do ciast pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkubudyniem Babeczki keksowe Czekoladowe babeczki Malinowa a'la delicja Malinowy sernik straciatella Malinowa Góra Lodowa Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto z rurkami Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto cappuciono Ciasto 3bit bez pieczenia Piaskowiec Ciasto Shrek Babka czekoladową z likierem kawowym Babka zebra Babka trio Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową
Lena Gotujejest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady. Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii szklanka
Życie zaczyna się w kuchniswoją stronę na fejsie ani opublikować posta. Sporo też pracowałam i to spowodowało moją nieobecność, ale też w tygodniu nie mam kiedy zrobić dobrego zdjęcia. Jakiś czas temu upiekłam ciasto czekoladowo-buraczane z dodatkiem żurawiny. To moje pierwsze ciasto tego typu. Powiem szczerze, że mi nawet bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne(...)smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam! CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE. Składniki: Ciasto: 225 g mąki tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jajka, lekko roztrzepane
Zakątek rozkoszy kulinarnychSernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził!Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny …Niesamowicie kremowy i puszysty …Dzięki dodatkowi polewy z
Ostra na Słodkoświętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić. Z tej porcji wyjdzie ci 8 porcji, które zaspokoją cię na długo ;) Składniki: na ciasto czekoladowe 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser: Na spodzie daj kropelkę truskawek, potem pokruszony kawałek ciasta, następnie 2 łyżeczki sosu czekoladowego (ciepłego). Następnie lody, truskawki, sos czekoladowy. Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Ciasto można upiec wcześniej i pokruszone podgrzać chwilkę w kuchence mikrofalowej. Smacznego! Ten i inne
Wielki apetytjednej z tych małych białych karteczek na których zwykłam wszystko zapisywać, nie wiem czy spisałam go z jakiejś strony, czy od kogoś dostałam. Jedno jest pewne ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie kremowe i pełne rodzynek. Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam do niedzielnej kawy, na święta, czy inną okazję będzie idealne. Ps. Tą cudną chustę, którą wykorzystałam(...)wszystkie w pięknych kolorach. Mnie najbardziej zachwycają te tęczowe, ale są też inne bardzo ciekawe. Zajrzyjcie, zobaczcie, a może zamówicie sobie, albo komuś bliskiemu na mikołajowy prezent? Ciasto: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa) Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęścieJeśli macie ochotę na coś czekoladowego to zapraszam na rewelacyjne ciasto z colą. Powiem Wam, że jest wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe. Upieczcie na weekend a nie pożałujecie. Łatwe do zrobienia i uda się Wam na pewno. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Zrobiłam je bez użycia miksera. Zapraszam na kawałeczek, no dobrze jest cała blaszka ciasta(...)dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Posypać posypką cukrową. ciasto czekoladowe z colą
O kuchni z uczuciemKakaowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak tak jak ja, to bardzo polecam ;) BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli(...)jeden przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki. Udanych wypieków i smacznego
https:KKuchniaMniamnoworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie, a zarazem na tym, że nie jest mdły i z każdym kolejnym kawałkiem chce się go więcej i więcej i więcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)białek ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę (tak, że po odwróceniu garnka nam nie wypadnie). Tak ubitą pianę musimy wmieszać w ciasto. Dodajemy ją stopniowo do masy czekoladowej i szybko ale delikatnie mieszamy. Najlepiej to robić drewnianą pałką lub łyżką. Takie ciasto wylewamy do tortownicy na dole wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
JedzeniomaniaNiesamowicie czekoladowe ciasto, bardzo podobne do brownie, które dzięki dodaniu masła orzechowego, staje się po prostu czystą, czekoladową przyjemnością. Połączenie czekolady i masła orzechowego to ostatnio moje ukochane połączenie Ale te ciasto to też zestawienie rozpływającego się w ustach brownie z elementem słonym, które sprawia, że to ciasto się po prostu zapamiętuje ze względu na niebanalny smak. Dobra wiadomość jest(...)stopni Celsjusza na 30 minut – jeśli lubisz mokre brownie lub na 40 minut jeśli wolisz bardziej przypieczone ciasta. Po przestudzeniu wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. A potem oddaj się czekoladowej rozkoszy ;p Składniki 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g masła orzechowego lub migdałowego 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru
Eat me! Fit me!Mazurek czekoladowy na kruchym cieście. Czyli tarta czekoladowa z owocami. Było smaczne i bardzo szybko zostało zjedzone. Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)widelcem spód ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną galaretką. mazurek czekoladowy z owocami
O kuchni z uczuciemKostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie) *** *** Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Blog z ApetytemDziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste, ale smaczne. Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada, a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna czekolada będzie tu fajnie pasować. Piekłam w tortownicy(...)ciastem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60-70 minut. U mnie piekło się 65 minut, ale czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Kiedy ciasto przestygnie, przygotować polewą czekoladową
Agusiowe smakołykiCiasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa
Słodka StronaMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)ciasta). Połamaną czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałego kremu i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzić odłożony jasny krem. Posypać utartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać po co najmniej kilku godzinach
BullioMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)ciasta). Połamaną czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałego kremu i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzić odłożony jasny krem. Posypać utartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać po co najmniej kilku godzinach
Bullio