Tort czekoladowy 602kremem, Kinder Bueno, pralinki czekoladowe, czekolada Schogetten (bo ma ładne osobne kostki), cukrowe koraliki, 50 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju kokosowego na polewę. Jak zrobić tort czekoladowy? Biszkopt dobrze jest upiec sobie poprzedniego dnia wieczorem, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Przygotowujemy go według tego przepisu . Ja wole piec 2 osobne blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej(...)idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Na brzeg tortu wyciskamy kółko z kremu
Ciastkozercy
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 248prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis pochodzi z książki, do której mamy ostatnio słabość. Wiele słyszeliśmy(...)koniec postu - informacji udzieliła Karolina Szaciłło! Składniki: spód: 190 g migdałów, 10 g gorzkich pestek moreli (opcjonalnie - pominęliśmy), 200 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych), szczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa
Plate of Joy
Mus z mango. 130mango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów. Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy? Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny , choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut za słodki(...)musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym. Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych . Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache . Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie jak: mango z alkoholowym Prosecco, np z żelowaną porcją wina Prosecco
SmartBake.pl
Sernikobrownie z malinami 393przyszły rok w końcu się uda, choć to odległe czasy i lepiej nie planować. W zamian za to, by umilić sobie jakoś ten smętny, deszczowy dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już(...)jednym jajku. Do masy dodajemy podwójnie zmielony twaróg, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Miksujemy i przekładamy na brownie. Widelcem mieszamy na kształt ósemki i posypujemy malinami, delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 45 minut. Przestudzone polewamy białą czekoladą
Kuchnia w czekoladzie
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 107Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla Podniebienia
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 103Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla Podniebienia
DONATY NA TŁUSTY CZWARTEK, ULTRA PUSZYSTE I LEKKIE! 140minutę robotem. Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej. Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 części , z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie(...)oleju rzepakowym. Smażyłam 3 do 3,5 minuty z każdej ze stron. Donaty smażymy pod przykryciem. Polewamy czekoladą i np. posypujemy płatkami kokosa czy ekspandowaną kaszą jaglaną lub wiórkami czekoladowymi. Coś przepysznego !!!! Z tego przepisu możesz również wykonać tradycyjne pączki
SMYKWKUCHNI
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 178To już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcik
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 178To już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcik
Tarta błyskawiczna 148Czas czytania: 2 min Tarta błyskawiczna Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi
SprawdzonaKuchnia.pl
Kulki czekolodowo-miodowe + film 176Kulki czekolodowo-miodowe z płatkami kukurydzianymi to ulubione łakocie dzieci i dorosłych, to nie tylko puste kalorie ale także zdrowy miód i chrupiące płatki kukurydziane a
Smakowite Dania
Babka migdałowa z kajmakiem 242Aby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować
Poezja smaku
Sernik z mango 221Sernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego(...)budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam
wesoła kuchnia
Czekoladowe muffiny z budyniem 27512 sztuk 30 min Łatwe Tanie Przepis na pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej
PysiaGotuje.pl
Muffinki czekoladowe z jabłkiem 221Dziś przepis na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe muffinki z jabłkami. A jako że roboty przy nich mało, a szybko znikają zrobiłam z podwójnej porcji. Tak więc zapraszam do spróbowania bo są przepyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych, dokładnie łączymy za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Jabłko obrane pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzałka góra- dół) i pieczemy przez
magiczna kuchnia Kasi
Cukiniowe ciasteczka czekoladowe 162To kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki
Wiszniówka
Kuleczki/ciasteczka czekoladowo-kokosowe bez pieczenia (z mąki kokosowej) 367karob i cukier brzozowy. Bez wyrzutów sumienia i zaledwie w kilka możecie zajadać się pysznymi kuleczkami lub jak kto woli - ciasteczkami. Spróbujcie, bo zapewniam, że spodoba się Wam ten czekoladowo-kokosowy smak. (około 45 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju ) 1/2 szklanki cukru brzozowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego/roślinnego (może być zwykłe(...)połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki lub wykrawać dowolne kształty. (Łatwo się
Di gotuje
Placek kokosowo orzechowy z pijanymi rodzynkami 522Kolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej(...)łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy 2 łyżki spirytusu Krem orzechowy: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki
Kuchnia w czekoladzie
Pączki z masą krówkową 278warto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym. Składniki na 6-8 pączków: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo 250 g) 2 żółtka + 1 całe jajko 100 ml mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżka wódki/spirytusu(...)mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto
Ugotować