ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:1170/1410)

Wielkanocny mazurek w różnych odsłonach 42

przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, ale obecnie powstają też warianty z innymi rodzajami ciast. To niskie ciasto, najczęściej nieprzekraczające 4 cm wysokości. Uwagę przykuwają zdobienia z bakalii oraz lukru. Wielkanocne dekoracje są również przygotowywane z marcepanu lub specjalnej masy cukierniczej. Tradycyjny mazurek – kruche ciasto z masą kajmakową Do przygotowania podstawy mazurka, czyli kruchego ciasta, potrzebne jest masło, mąka(...)cukier puder. Składniki trzeba wymieszać, a następnie powoli ucierać, stopniowo dodając żółtka. Ważnym etapem jest uformowanie kuli z zagniecionego ciasta oraz odstawienie jej do lodówki. Tak przygotowane ciasto na pewno będzie kruche. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-tradycyjny możesz sprawdzić, co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania wielkanocnego wypieku. Jeżeli nie lubisz za dużo czasu spędzać w kuchni lub po prostu

Obiad gotowy
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 66

cukru 50 g miękkiego masła 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej) Dodatkowo: 1 jajko Ciasto: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.  2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Kruszonka: Do miski dajemy(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą musimy rozwałkować na prostokąt tak mniej więcej na około 30 cm x 20 cm. Teraz smarujemy a pomocą pędzelka nasze ciasto rozbełtanym białkiem, drugie później tak samo. Następnie ciasto posypujemy połową orzechów (po bokach zostawiamy po około 1,5 cm czystego ciasta, żeby ładnie nam się potem zawinęło) i połową kruszonki. Zawijamy ciasto wzdłuż

kruche babeczki
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 92

jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki(...)jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach

Proste-przepisy.pl
Ciasteczka brownie z orzechami laskowymi 125

czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to upiekłam ciasteczka, no dobra, wielkie ciacha brownie. Są nieprzyzwoicie wytrawnie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich, mięciutkie w środku i cudownie pachnące. Składniki na około 16 sztuk: 200 g mąki pszennej 300 g lub 400 g czekolady gorzkiej (ta dodatkowa tabliczka jeżeli chcesz(...)dodatkowe 100 g posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C.   Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA

greenscarf
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 279

smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały. Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki. Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około(...)rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki. Gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Pączki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 170

jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki(...)jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach

Proste-przepisy.pl
Pierniczki alpejskie z powidłami 466

Mięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.Składniki:250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g miodu60 g masła50 g cukru50(...)pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać

Ala piecze i gotuje
czekoladowo- migdałowy but 181

ciastkarni to torciarnię. To już chyba z czwarty tort w tym miesiącu a mamy dopiero 9, a przede mną jeszcze na pewno jeden. Szaleństwo z biszkoptami, oczywiście wszyscy chcą czekoladowe za co dostałam ochrzan, masami i oczywiście dekoracją. Tym razem tort był w typowym babskim stylu czyli z butem:) Na moje nieszczęście kupiłam bardzo beznadziejny lukier, łamał się, kruszył(...)masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem 176

Dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo

Oryginalny smak
Eklery z kremem budyniowym 47

się kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka(...)papierem do pieczenia wyciskam około 8 cm paski w dużych odstępach (ciasto parzone sporo rośnie i potrzebuje miejsca). I teraz fajny myk na dobrze wyrośnięte ptysie – wyciśnięte ciasto i blaszkę skrapiam obficie zimną wodą (zanurzałam rękę pod kranem i po prostu chlapałam wodę na blaszkę ) Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie eklery są doskonale

Słodki sentyment
Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym 59

Sernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie. Składniki SPÓD 150g biszkoptów podłużnych z cukrem 70g orzechów włoskich 70g masła 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA 500g zmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 100ml soku z grejpfrutów(...)jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C – góra i dół. Masę serową wylać na spód z biszkoptów, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45minut. Polewa czekoladowo – grejpfrutowa: czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec stopniowo dodawać sok z grejpfruta i intensywnie go wymieszać z czekoladą, aż powstanie aksamitna konsystencja. Kiedy sernik już

Tajemnice Smaku
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 120

Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z

AleTorcik
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 122

Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z

AleTorcik
Czekoladowe babeczki z lentilkami 123

słodkie babeczki wypełnione kawałkami czekolady (u nas biała i mleczna, ale można użyć dowolnej), a do tego te wyjątkowe ozdoby. Maluchy zawsze aż piszczą z radości, gdy czekoladowe babeczki z lentilkami pojawiają się na stole. Spróbujcie i Wy, polecamy. Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej TO TA (320 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)miski z suchymi. Mieszamy całość łyżką, ale tylko do połączenia (nie za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę (nie zapełniając w pełni papilotek, ciasto rośnie). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut. Babeczki powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry. Po około 20 minutach warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem

Słodkie okruszki
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 92

Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie

Marcepanowa kuchnia
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 149

siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową(...)czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Uczta dla podniebienia - muffinki bardzo czekoladowe z kremem malinowym 133

ekstremalnie czekoladowe.. A do tego ten niebiański krem malinowy. Uwaga, można się od nich uzależnić! Świetnie sprawdzą się jako prezent urodzinowy, walentynkowy lub miła niespodzianka bez okazji :) muffinki czekoladowe z kremem malinowym  Czego potrzebujemy? Muffinki - 170g masła - 2 jajka - 150g cukru (można eksperymentować z mniejszą ilością) - 100 ml mleka  - 200 g czekolady (wedle gustu, ja wykorzystałam gorzką(...)drugiej misce mieszamy dokładnie cukier, roztrzepane jajka, miękkie masło i mleko do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Połączyć składniki z obu misek. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo. 5. Gotowe ciasto rozlewamy do blaszki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Najlepiej, aby ciasto sięgało do ok połowy papilotki, minimalnie wyżej. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 muffinek. 6. Muffinki pieczemy

two broke sisters
Sernik z orzechami i masa kajmakową 318

Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik

Kuchnia Pełna Pasji
KETO PĄCZKI BAMBUSOWE (bez glutenu i cukru) 94

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać, zrobić z nich kulę i odstawić na 10 minut. Jeśli po tym czasie zajdzie potrzeba można dosypać mąki łubinowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno ono być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego rolować w dłoniach malutkie kuleczki ok 1,5-2 cm średnicy. Jeśli pączki będą zbyt duże mogą nie zdążyć(...)brązowe należy je delikatnie wyjąć na ręcznik papierowy i smażyć kolejne. Po usmażeniu i przestudzeniu polecam posypać pączki słodzikiem w postaci pudru bądź ozdobić lukrem z ksylitolu lub polewą czekoladową. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć w makro. Aby obliczyć dokładne makro pączków należy zważyć także tłuszcz przed oraz po smażeniu, aby określić ile tłuszczu zostało faktycznie zużyte. — BTW całości

Ola la LCHF
Tort jednorożec 283

poncz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy, 2 opakowania galaretki, dowolne owoce (u mnie maliny), gorzka czekolada lub polewa czekoladowa na oczy. Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na przestudzenie. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody. Foremki lub miseczki o średnicy zbliżonej(...)talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Nasączamy spód sokiem z pomarańczy. Nakładamy na ciasto pierwszą cienką warstwę kremu. W sumie krem należy podzielić sobie mniej więcej na 3 części. 1 część wykorzystujemy do przełożenia tortu, 1 do pokrycia wierzchu i brzegów, 1 na ozdobne

Ciastkozercy
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 141

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z likierem wiśniowym 135

Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem

Kto ugości moich gości?
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 139

Składniki: 2,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego kilka łyżek oleju 1 duży słoik kremu czekoladowego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę (ja używam blendera – jest szybciej i nie ma grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy

Qlinarnie i Qlinarnie