Bezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno dojrzałe banany - z brązową skórką 2 jaja 200 ml mleka 100 ml oleju 100 g brązowego cukru 130 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody(...)zmiksować do połączeniu składników. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki - maksymalnie 0,5 cm - i dodać do ciasta. Wymieszać całość i nakładać do przygotowanych papilotek. Można nakładać na pełno. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuDrugi na blogu przepis na babkę, tym razem marmurkową która wyszła przepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla wszystkich fanów czekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki! Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku(...)sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem i wlewam część białej masy na przemian z ciemną masę. Formę umieszczam
Mango Papajanuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam(...)konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki 36% 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Bailey's Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu
Kubki smakuPoprzednio podałam przepis na tradycyjny biszkopt. Tym razem przepis na biszkopt czekoladowy. Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu Wykonanie: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem. Białka oddzielić(...)delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika
Mama Gotujepochmurne dni niż nic. Mam jednak dzieje, że w końcu uda mi się zaliczyć zaplanowane na ten sezon trasy. Zobaczymy. Tym czasem proponuje wam pyszny sernik o smaku waniliowo- czekoladowym. Liczyłam, że "zebrowe paski " wyjdą mi bardziej efektowne ale cóż to był mój pierwszy taki sernik więc następnym razem mam nadzieje, że pójdzie mi lepiej. Składniki na formę(...)masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Gdy ciasto będzie gotowe należy je ostudzić a następnie można dowolnie udekorować
ciastkarnia na kruchym spodzieprzepisu na te niepozorne, a tak pyszne ciasteczka. Kto wie, może i dla Was staną się nieodłącznymi kompanami długich, deszczowych wieczorów, które pewnie w końcu nadejdą. Zapraszam na przepis! Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego porcja na ok. 35-45 ciasteczek - wszystko zależy od ich wielkości Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę brązowego cukru 0,5 szklanki(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy
Ratunku obiadSkładniki ok 21-24 sztuk: – 2 szklanki mąki pszennej – 100g cukru – 3 łyżki masła orzechowego 100% – 100 g mlecznej czekolady – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1
I LOVE LIFEZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchniCoś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich Taki właśnie jest deser, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany
RelaxtimePogoda dopisuje w ostatnich dniach więc uskuteczniam dalej chodzenie, z małymi postępami. Zauważam coraz częściej u siebie syndrom uzależnienia od ćwiczeń. Ból i zmęczenie pojawiające się
ciastkarnia na kruchym spodzieMoja ulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową z pomarańczą. Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości, ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super. Składniki: 250 g. masła, lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)kakao. Wlać sok z pomarańczy. Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 70 minut. Czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto
Agusiowe smakołykiPierniki nie należą do moich ulubionych ciast. Na pewno nie lubie tych ciężkich, długodojrzewających które muszą poleżeć aby zmieknąć. Lubię tylko niektóre, z delikatną nutą korzenną, wilgotne i miękkie. Takie jak ten mały, niepozorny, zwykły a jednak niezwykły w smaku. składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 duże jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki miodu(...)natłuszczonej keksówki 30x10. Wstawić do piearnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 50-60 minut. Wystudzić na kratce, dowolnie udekorować, u mnie obowiązkowo polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujecukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji termoobieg przez około(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenkacukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 jaj od „szczęśliwych kurek” 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie. Tutaj macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy Wanilia i Kardamon
Wanilia i Kardamon