ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1183/1443)

Rolada bezowa z kremem cappuccino i dżemem jagodowym 138

Bezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga  i został

W Moim Magicznym Domu
PROSTY SERNIK Z MALINAMI BEZ PIECZENIA 2475

PROSTY SERNIK NA SZYBKO Z MALINAMI BEZ PIECZENIA Ostatnio wiele dzieję się i stąd ta słaba obecność na blogu. Jak tylko wszystko poukłada się i już

Kuchnia Paulettes
Domowy batonik Knoppers 2787

Knoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś

Z miłości do słodkości
Owocowy torcik bez pieczenia 191

składniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł  * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki

Mix smaku
Babeczki misie polarne 402

Babeczki misie polarne Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego

Ciastkozercy
Churros z sosem czekoladowym 49

smaczne, zawsze chciałam je zrobić. Kupiłam końcówkę do ciastek i w końcu mogłam je zrobić. Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier, masło. Powoli podgrzewać aż do zagotowania. Zmniejszyć temperaturę, cały czas mieszać i powoli wsypywać mąkę. Gotować mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do przestudzenia. Do letniej masy dodać jajka i wymieszać. Masa(...)czubatą łyżeczkę kakao i wymieszać. Jeśli chcecie tylko o smaku ciemnej czekolady to białą czekoladę zamienić ma mleczną i 25 g dodać ciemnej gorzkiej. w składnikach podałam przepis na czekoladowy sos z ciemną czekoladą. Podawać z sosami lub tylko z cukrem pudrem. Są pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
MIODOWNIK 94

Drugim naszym świątecznym ciastem był miodownik. To było ulubione ciasto moich starszych dziewczyn z dawnych lat, czyli taki powrót do smaków ich dzieciństwa. Kruche miodowe blaty, przełożone ciepłą masą budyniową. To wszystko uwieńczone lukrem z posypką- jak za dawnych lat👌😋 Wszystko razem, stworzyło pyszną całość. To ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują lepiej, a także z tych(...)więc wyklejałam je wszystkie od razu. Gdy mamy 1 lub 2, wyklejamy je partiami. Po upieczeniu jednej, zdejmujemy delikatnie ciasto z blachy, odstawiamy i wyklejamy drugim ciastem, schładzamy kilka minut w lodówce i do piekarnika. Ja swoje blaszki po wyklejeniu ciastem odstawiałam do schłodzenia do lodówki. Schłodzoną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok.11-12 minut, do lekkiego

Smaczne Zdrowe
Rogaliki maślane z marmoladą 178

Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę

e-PrzepisyKulinarne
DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM 203

Przedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć  psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)mąkę i mieszam delimatnie łyżką przelewam do tortownicy wyłożonej papierem( tylko dno, boki powinny zostac suche) Piekę 35 minut w 160 stopnia C.  Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego

Upiecz sobie babeczkę
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 175

maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu do lodówki ale nie zawsze się to udaje

nietadieta
Sernik „makowa figa” 109

bożonarodzeniowym czasie. Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy(...)otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna

Raj dla Podniebienia
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 156

moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :)  Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy słodkich wypieków, to zrób rogaliki(...)zarobić i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. *Ser biały

Calzonella.com
Tort czekoladowy z wiśniami 157

Niezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej(...)cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe muffinki z kaszy gryczanej 201

mówić, mój mąż oszalał, i być może minął z powołaniem :D Powinien być cukiernikiem Czekoladowe muffinki z kaszy gryczanej SKŁADNIKI: 1,5 woreczka kaszy gryczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 2  łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych(...)mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną żurawinę i orzechy ziemne. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C  przez mniej więcej

MarciochaKucharzy
Mufiiny czekoladowe z chilli 110

Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół(...)składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką

Kulinarny Pamiętnik
Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami 185

Poszukiwań nowych smaków ciąg dalszy :) Dziś co nieco o malinach. Każdy je zna, ale czy wszyscy wiemy jak bardzo są wartościowe? Zawierają min. kwasy organiczne, witaminę

Chocolate Muffin Blog
Kruche babeczki z mlekiem w proszku 63

Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto jest już schłodzone, piekarnik nagrzej do 180°C. Foremki na babeczki możesz wypełnić ciastem na dwa różne sposoby: Z pomocą wałka : Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około(...)użyć szklanki. Następnie wyklej okręgami ciasta foremki na babeczki, dokładnie dociskając do dna i boków. Bez użycia wałka : Odrywaj po małym kawałku kruchego ciasta i wylepiaj nim foremki, dokładnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Nadmiar ciasta możesz odciąć. Dno każdej babeczki z ciastem nakłuj widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu podczas pieczenia. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika i piecz

Via Gusto
Kruche ciasteczka maślane. 71

Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło,  mąka i cukier Wprawdzie robiłam ostatnio ciasteczka czekoladowe, ale uważam,  że pysznych ciastek nigdy dość. Przechowywane w puszce, lub słoiku długo  zachowują świeżość, więc na pewno się nie zmarnują.  Będą idealne do mleka, kawy czy herbaty, lub dla niespodziewanych gości.  Bardzo lubię takie zwykłe kruche ciasteczka(...)schłodzonego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Wykonanie: Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę.  Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem  z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie.  Z ciasta uformować kulę.  Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić

Agusiowe smakołyki
Piernik z bakaliami przekładany powidłem 179

sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić i w zależeć od piekarnika(...)składniki rozdrabniam blenderem, powidło odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie piernika: Zimny piernik przekrawam wzdłuż na 3 części i przekładam zimnym powidłem. Tak przygotowany piernik udekoruję polewą czekoladową i posypię płatkami migdałowymi. Link do przepisu z polewą: https://www.youtube.com/watch?v=XgiN0RfefQY https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Po udekorowaniu, piernik odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Piernik przekładany z bakaliami jest

Uwaga Babcia Gotuje
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 135

Przepis na dwa pyszne torty Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort

Mój pomysł na
Murzynek z żurawiną na sodzie 142

czasami zrobić prostego murzynka . Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sodą . Pyszny czekoladowy murzynek :)       Składniki: 4 jaja 2 szklanki maki pszennej szklanka ksylitolu proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda ( dosłownie na czubku łyżeczki ) błonnik kakaowy 2 łyżki wódka 50 ml margaryna 250 g Dodatkowo : żurawina 100 g Wykonanie: Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około(...)masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało. Piekę godzinę

Różowa kuchnia
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 133

przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki 4. Twój

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort pomarańczowo-kajmakowy 379

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.  

VioletoweKucharzenie