ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:1162/1410)

Cukierki orzechowe 74

A właściwie cukierki orzechowe z płatkami kukurydzianymi i czekoladą. Lekko chrupiące. Zdrowsza wersja cukierków Składają się z trzech pysznych warstw, które razem smakują obłędnie. Składniki na

Słodki sentyment
Rogaliki maślane 91

rogaliki są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Są jedynie lekko słodkie i idealnie nadają się do jedzenia z dżemem, słodkimi pastami czekoladowymi, masłem orzechowym. Idealnie smakują od razu po upieczeniu podane ze szklanką mleka. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia(...)ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru z podanej ilości. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH dodaj je do ciasta tak jak mówi punkt 3. Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, rozpuszczone masło oraz cukier. Do miksera załóż końcówkę typu hak i zacznij wyrabiać ciasto

nietylkopasta.pl
Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami - fit 122

Sezon na śliwki w pełni, więc korzystam póki jeszcze są, świeże, soczyste, pyszne. Tym razem przygotowałam szybkie ciasteczka, ale jeszcze szybciej niż je robiłam zniknęły, więc

Cynamonowe szczęście
Crumble gruszkowo jabłkowe z migdałami i kakao 111

W sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie

Relaxtime
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 162

strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka rozpływają się w ustach i są nieziemsko smaczne!  Zrobiłam je w wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej(...)Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie lepkie, warto więc kilka razy podczas formowania umyć dłonie. Posiekane orzechy wsypujemy do miseczki. Obtaczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe 200

Podaję je z cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Oczywiście klasyka to klasyka, wiem wiem(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie

Zasmakuj Kuchni
MUFFINKI CZEKOLADOWE 137

Mięciutkie i lekkie jak piórko muffinki czekoladowe. Bardzo delikatne, puszyste i długo utrzymujące świeżość. Z dużą ilością gorzkiej czekolady i naturalnym masłem. Przygotowanie ich, trwa chwilę, bez konieczności używania miksera. Jak w przypadku innych przepisów na muffiny, składniki mokre dodajemy do suchych i delikatnie łączymy łyżką, widelcem lub szpatułką. SKŁADNIKI / 12 sztuk 160 g gorzkiej czekolady 125 g masła(...)dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 157

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 117

pracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe z batonikiem LION. Zawsze jak wędruję przy półce ze słodyczami jakimś trafem wpada on do mojego koszyka, dlatego postanowiłam, że wykorzystam go tym razem w moim przepisie. Mam nadzieję(...)następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio

Słodkie Przyjemności
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1192

mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy(...)obok drugiego.LUKIER :Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.Odstawiamy do ” przegryzienia „   Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu

Ostra na Słodko
Mazurek z owocami 145

Mazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja

Ciastkozercy
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC 656

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Biszkopt czekoladowy (24x35cm): 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki proszku(...)nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową)   i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie. Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html

Słodkie zapomnienie
Gruszka z pieprzem 51

papierem lub matą) do zamrażalnika na 30 minut.  Z zamrożonego ciasta, z pomocą ringów do pieczenia foremek /tj. perforowane ranty do mini tart/ wycinamy koła oraz paski o szerokości ringu. Ciastem wykładamy ringi, które ponownie wstawiamy do zamrożenia (dzięki temu ciasto nie powinno "spływać" podczas pieczenia). Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopnia(...)dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu oraz żelatynę namoczoną w 2 łyżkach ciepłej wody. Studzimy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie pozostałe 150 ml śmietany ubijamy dodając mieszankę czekoladową z lodówki.  Złożenie Dno upieczonych foremek smarujemy cienką warstwą kremu migdałowego. Na krem nakładamy warstwę konfitury z czarnej porzeczki / jeśli wolcie mniej słodkie desery można pominąć konfiturę/. Na konfiturze

Bon appetit mon amie
Pierniczki 89

wcześniejszych lat. Przepis to pierniczki jak alpejskie.  Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i w iem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy

Na moim talerzu
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 127

Jest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25 x 12 cm 120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę

Gotowanie...to proste !
Najwyższa pora napić się kawy! 104

wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać). Przepis na Sernik na ciemnym spodzie w wersji do wydruku i PDF   Artykuł Najwyższa pora napić się kawy! pochodzi z serwisu

KulinarneImpresje.pl
Babeczki jogurtowe z owocami 179

Błyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut

Ze smakiem i z pasją
Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71 164

Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry.  Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe.  Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne.  Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła. Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 155

Chyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na czekoladowy, a właściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D Składniki: 1 kg twarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu  1 łyża mąki pszennej 2 łyżki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową

Ciasteczkowy Potwór
Pierniczki 183

wcześniejszych lat.Przepis to pierniczki jak alpejskie. Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i wiem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków.Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżememSkładniki(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny.W dniu pieczenia:Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki

NA MOIM TALERZU
Brownie ze słonecznikiem 165

Dzisiaj coś słodkiego, miałam zapas czekolady w szafce więc trzeba było ja wykorzystać. Klasyczne i proste ciacho czekoladowe, które wzbogaciłam ziarnami słonecznika. składniki: 200 g gorzkiej

Monia miesza i gotuje