ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1165/1520)

Śniadanie lub deser – jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą 118

Pieczone śliwki  to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję

Tajemnice Smaku
Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami 150

orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek 80 g masła 3 kopiate łyżki kremu czekoladowego 2 jajka L 150 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru trzcinowego (można dać więcej) 2 łyżki kakao 1. Masło roztopić na małym(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy.  3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Coś dobrego dla jednego: waniliowy kubeczek z kuchenki mikrofalowej... 175

obsługiwać, ale się nie zrażamy! I, dla zabicia czasu i szybkiego osiagnięcia dobrego ciastka, dziewczyny zabrały się za 'kubeczkowe' wypieki.  Waniliowe ciacho wyszło bardzo smaczne. Pomaziane czekoladowym smarowidłem zniknęło w zastraszajacym tempie. Tyle tylko, że najlepiej smakuje bardzo świeże, ciepławe nawet i nie znosi przechowywania. Ale kto by tam chciał je przechowywać? :)      Przepis z ksiażki(...)łyżek maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo, opcjonalnie, do posmarowania  na lukier: cukier puder + odrobina wody + cukrowe groszki do dekoracji; lub: trochę gotowej masy do przekładania ciast;  lub: miód, golden syrup, albo dżem Stop masło w małej miseczce w mikrofali - okolice 30-40 sekund. W kubeczku (jakieś 300ml pojemności) roztrzep po kolei jajko, cukier i ekstrakt waniliowy

Lejdi of the house
Warsztaty w szkole gotowania "Cucina Italiana" i truskawkowy cheesecake w szklankach (Scuola de La Cucina Italiana e cheesecake 175

Kilka tygodni temu z okazji festiwalu kulinarnego "Milano Food Week" zostałam zaproszona na kurs gotowania. Tym razem to nie ja a Emma miała za zadanie przygotować

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE BABECZKI Z MALINOWĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 125

Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około(...)wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki.  Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo do przybrania: maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji

Walijskie Pichcenie
Masło orzechowe z kokosem/chili/proteinowe - Nutura 157

Ostatnim razem zgodziliście się, że maseł orzechowych nigdy za wiele. Dlatego dziś znów Was nimi bombardujemy! 😤 Tym razem nie są to standardowe masełka tylko ciekawe opcje

Candy Pandas
Babeczki bananowe z czekoladą 201

Czekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju 2 jajka 100 g cukru 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu(...)drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem

KuchniaWeDwoje.pl
ekspresowy piernik 240

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia
Agrestowy sernik na zimno 131

Dziś zapraszam Was na boski agrestowy sernik na zimno. Tak, nie waham się użyć tego słowa - jest boski ! Przygotowałam go na urodziny przyjaciółki i bardzo

Kulinarne przygody Gatity
SERNIK CZEKOLADOWY Z JAGODAMI BEZ PIECZENIA 205

łatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny   SKŁADNIKI Biszkopt:    blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1

słodki bratek
Miodownik z jabłkami 260

cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń(...)kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.  Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą

Smakołyki Asi
Tort piesek 200

PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu. Wszystkie(...)grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą). Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy. Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka "plastelina czekoladowa" ) i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka

Kto ugości moich gości?
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 185

buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)makaronu za rozsądną cenę. Ponieważ obsypywanie czymkolwiek rantów talerza uchodzić może za niedbalstwo, wszystkim pierwszym daniom, które mogłem spróbować, stawiam spory minus (moja prywata). Desery. Pierwszy - lody waniliowe i czekoladowe z plastrami banana. No lody jak lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty

Right Behind The Kitchen
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 196

Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera(...)śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie  (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę

Pora na pora i pomidora
Donaty (donuts) 267

zakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha , czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową. Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana. Donaty (donuts) Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 16 sztuk Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 5 g świeżych drożdży 180 ml letniego(...)cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek  mleka kolorowa posypka Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości

Kulinarne przygody Gatity