okazje gdyż prezentuje się naprawdę doskonale. Minusem jest to, że przygotowanie go zajmuje bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego(...)masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać masę jajeczną. Kremem przełożyć placki. Całość polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPączki z Nutellą polane czekoladą i oprószone orzechami laskowymi to połączenie, które zasmakuje niejednemu wielbicielowi popularnego kremu czekoladowego. Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a czekoladowe dodatki sprawiają, że tym bardziej trudno im się oprzeć. Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru(...)masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Polewa Czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki kremówki ok. 200 g Nutelli ok. 150 g orzechów laskowych olej do smażenia Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka
Słodka StronaNajpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki! Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki
KuchniaWeDwoje.plmuląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach(...)rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznalazłam TEN przepis na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ? A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki(...)sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieTort z musem czekoladowym i malinowym powstał dla małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort
Słodki sentymentktórych córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa(...)wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy
Kulinarne przygody Gatitydodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną(...)proszkiem do pieczenia, czekoladą, dodaj mokre składniki, powidła i całość delikatnie wymieszaj. - formę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, przelej ciasto i piecz do suchego patyczka - temp. pieczenia 180 stopni, dół + termoobieg - czas pieczenia 1 godzina, sprawdź patyczkiem ciasto, jeśli jest wilgotny dodaj 10 -15 minut czasu - babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem *Możesz też wypróbować mój przepis na Babkę Wielkanocną
SMYKWKUCHNIokoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek(...)papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę
Ciasteczkowy Potwórsolą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut(...)wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjiCzekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i kakao, mieszamy dokładnie z mąką migdałową. Białka (dobrze
Ciastkozercyczekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąki przesiać i dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto(...)Kolejnego dnia, schłodzoną masę truflową ubić na gęsto. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 masy truflowej, na niej rozłożyć połowę malin. Przykryć drugim krążkiem, rozłożyć połowę z pozostałej masy i resztę malin, lekko dociskając owoce. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Udekorować płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, ułożyć kokosowe pralinki. Schłodzić w lodówce
Domowa cukiernia EwyKolejny wpis i kolejne słodkości, w taką pogodę idealnie nas schładzają różnego rodzaju kremy i puddingi. Dzisiaj przepis na torcik truflowy do którego przygotowania będziemy musieli
Full Smakublachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe(...)dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok )1 płaska łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania
kolorowotorcikowoPlacek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam
Korniszonki