Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie
Kraina Miodem PłynącaKolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <
PatiGotujeWiecie, że ten przepis od świąt czekał na publikację? Ciągle coś stawało na drodze, a to wpis na jeden konkurs, a to na drugi i tak
Kuchnia w czekoladzieokazje gdyż prezentuje się naprawdę doskonale. Minusem jest to, że przygotowanie go zajmuje bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego(...)masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać masę jajeczną. Kremem przełożyć placki. Całość polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPączki z Nutellą polane czekoladą i oprószone orzechami laskowymi to połączenie, które zasmakuje niejednemu wielbicielowi popularnego kremu czekoladowego. Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a czekoladowe dodatki sprawiają, że tym bardziej trudno im się oprzeć. Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru(...)masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Polewa Czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki kremówki ok. 200 g Nutelli ok. 150 g orzechów laskowych olej do smażenia Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka
Słodka StronaNajpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki! Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki
KuchniaWeDwoje.plmuląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach(...)rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznalazłam TEN przepis na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ? A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki(...)sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieTort z musem czekoladowym i malinowym powstał dla małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort
Słodki sentymentktórych córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa(...)wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy
Kulinarne przygody Gatitydodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną(...)proszkiem do pieczenia, czekoladą, dodaj mokre składniki, powidła i całość delikatnie wymieszaj. - formę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, przelej ciasto i piecz do suchego patyczka - temp. pieczenia 180 stopni, dół + termoobieg - czas pieczenia 1 godzina, sprawdź patyczkiem ciasto, jeśli jest wilgotny dodaj 10 -15 minut czasu - babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem *Możesz też wypróbować mój przepis na Babkę Wielkanocną
SMYKWKUCHNIokoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek(...)papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C. Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę
Ciasteczkowy Potwórsolą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut(...)wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjiCzekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i kakao, mieszamy dokładnie z mąką migdałową. Białka (dobrze
CiastkozercyKolejny wpis i kolejne słodkości, w taką pogodę idealnie nas schładzają różnego rodzaju kremy i puddingi. Dzisiaj przepis na torcik truflowy do którego przygotowania będziemy musieli
Full Smaku