pieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%- ja oczywiście użyłam czekolady mlecznej 100g 2 łyżki masła 5 łyżek śmietanki krem ówki 30% lub 36% 4 jajka, osobno żółtka i białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szklanki malin - dałam 400 g malin mrożonych ( najlepiej wcześniej rozmrozić(...)całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy. Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je malinami. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i czekoladowe naprawdę polecam! A już nie długo zapraszam na kolejne ciasto, które również
Cukier&Puder"Kokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Słodka Kraina Wypiekówsmażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina(...)połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha
Kuchnia MagdaLenyodmiany, żeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam wam przy deserze z musem czekoladowym (przepis tutaj ). Czekoladki to łatwy wyrób jednak dość pracochłonny(...)roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy tylko raczek
Relaxtimenastępnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki(...)Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smakudodatek do czekoladowych babeczek, nie tylko świetnie prezentują się na kremie, ale także idealnie pasują do czekolady i mają dużo witaminy C - w sam raz na zimowy podwieczorek.Składniki:1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao0,5 kostki margaryny2 jajka3 łyżki mleka (lub wody)świeże lub mrożone borówki1 tabliczka mlecznej czekoladyskładniki na krem z twarożka(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy
CiastkozercyTypowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem, masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa
Wanilia i Kardamonjasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno - maślanej i miksowałam ciasto na najniższych obrotach miksera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją do ciasta łyżką(...)ciasta dodałam jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę. Ciasto jeszcze raz wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Woda powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości formy z ciastem. Jeśli garnek jest bardzo duży i forma z ciastem się przemieszcza
Waniliowe Improwizacjeszklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć go do szprycy z ozdobną końcówką. Do reszty ubitego kremu dodajemy ok. 100 ml musu truskawkowego(...)pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy
Ciastkozercyciasta i ponownie lekko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao, do drugiej połowę mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika i pozostałą mąkę. Wszystkie części dokładnie wymieszać, każdą oddzielnie. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian(...)wykończenia się ciasta. Zebrę pieczemy w temperaturze 180 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, nie oblepiony ciastem, to zebra jest upieczona. Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową
In my kitchenszybko do połączenia składników owijam ciasto folią i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta wylepiam boki, wycięłam też zajączki nakłuwam ciasto gęsto widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki piekę 15- 18 minut w 180 stopniach(...)żelatynę ( nie wolno jej przegrzać ) do żelatyny dodaję dwie łyżki pianki morelowej, dokładnie mieszam, następnie wszystko przelewam do misy blendera i blenduję do połączenia składników SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: tabliczka gorzkiej czekolady 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce rozpuszczam w kąpieli wodnej mieszam do połączenia składników PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW: ciepłą czekoladą polewam
Upiecz sobie babeczkęmięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem(...)czekoladę z orzechami (100 g) oraz kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek
MyCookBook.plDziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)Krem- Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki
Ciasteczkowy PotwórWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych
Słodko-Słony Świat Ilony