sztuki 💪😈 Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują z różnymi dżemami lub marmoladą, a nawet Nutellą czy innym kremem czekoladowym. W każdym razie czym nie byłyby nadziane - smakują wyśmienicie 😋 Do przygotowania rogalików dobrze jest użyć twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który(...)pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonycałość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem malinowy: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu
zadanie-gotowanieUpiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych(...)ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce. krem: 20 dag rozmrożonych truskawek 200 ml bitej śmietany 3 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę prawie
Humanistka w kuchniproszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii. Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy(...)przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami
Luźna Kuchniałyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy(...)likierem.Nasączamy przygotowane muffinki.KREM:Śmietanę ubijamy na sztywno.Serek mieszamy z cukrem pudrem.Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką!Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki.Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem.Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem musi stężec
Ostra na SłodkoProsty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami – Zapraszam na pyszny torcik z ciemną i białą czekoladą bez pieczenia. Orzechowy, troszkę kokosowy i waniliowy. Pięknie
Mała CukierenkaDomowy budyń czekoladowy z owocami to wspomnienie dzieciństwa gdzie rodzice bądź dziadkowie przygotowywali budyń. Dziś też możesz go sobie przygotować nie z saszetki lecz taki domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy istnieje człowiek, który nie jadł nigdy sławnej Nutelli? Według pewnych badań ok 68% Polaków wręcz za nią przepada. Wiadomo, reklamy mówiące o tym kremie jako
Candy Pandasmomentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać. Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń(...)kakaowej. Na masę kakaową położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania. var pfHeaderImgUrl
Ciastka - domowe słodkości1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½ łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus jagodowy 300g świeżych lub mrożonych jagód ½ szkl cukru 250g mascarpone 500ml śmietanki 30% Krem malinowy 200g świeżych malin 250g mascarpone 500 ml śmietanki(...)roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić
Słodki ZakątekBanany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy(...)pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii
Domowy Smak Jedzeniadodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady(...)ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej
kulinarnyswiatdomiskładników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały(...)galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy, ozdobić owocami. Smacznego! Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
moj przepis na