sernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował. *Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych. *Ładnie i równo się(...)łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 opakowania budyniu waniliowego na krem: 2 opakowania budyniu czekoladowego 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru kostka masła 4 batoniki "Pawełek" dodatkowo: 2 łyżki kakao 1/2 szklanki kawy Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kilka dni temu podawałam Wam przepis na smaczne ciasto z dodatkiem bananów. Teraz po niewielkiej modyfikacji polecam muffinki bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych z czekoladą. Wilgotne i aromatyczne po prostu pyszne. Będą idealnym poczęstunkiem w Światowym Dniu Muffinka, który(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Opcjonalnie : cukier puder lub czekolada do dekoracji. U mnie polewa czekoladowa + posypka z pokruszonych wafelków. Dodatkowo do środka każdej muffiny wcisnęłam po kawałku czekoladowego wafelka nadzianego kremem karmelowym ale Wy możecie je oczywiście pominąć :) 100g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietankę wg potrzeby – regulując
W garach u GosiPrzyznaję się bez bicia - ten krem mnie onieśmielił. Tylko trzeba przyznać słodki tak bardzo, że wystarczy dosłownie malutki kawałeczek jest wystarczający. Ciasto robi się błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje. Składniki: ciasto francuskie 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) owoce sezonowe - u mnie maliny Przygotowanie: ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym(...)gorącej kąpieli (lub w kuchence mikrofalowej przez 30-40 s) rozpuścić białą czekoladę do lekko ostudzone czekolady dodać mascarpone i dokładnie wymieszać na upieczone ciasto wylać masę czekoladową i ułożyć owoce odłożyć do stężenia :) Powiem krótko niebo w gębie : ) Smacznego
Gotowanie z pasjąTorcik ten przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło(...)Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić
Di gotujedokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać. Wierzch: 7. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić(...)szpatułką ( patrz FILM ), aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 5 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną
Mała Cukierenkapianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą(...)wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki) i chałwą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam
Malinowa KawiarenkaCiasto wychodzi puszyste a zarazem wilgotne, a krem budyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany jest tak smaczny że można wyjadać go wprost z rondelka ;) Ciasto sprawdzi się na każdą okazje :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao(...)jajko kl M 1 łyżka mąki ziemniaczanej z malutkim czubkiem 1/4 szkl kwaśnej śmietany 18 % 40 g masła 1/4 szkl cukru 200 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej Polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao Murzynek 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i następnie dodajemy jajko cały czas miksując
Gotowanie...to proste !dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki Przy pomocy np. dużej strzykawki wyciskamy majonez tworząc oczy(...)melona kulki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i wbijamy po jednej w każdą kulkę. 4. Oczy z winogron – winogrona – czekolada mleczna – czekolada biała *opcjonalnie: małe pianki + czekoladowy pisak do ciastek Winogrona kroimy na połówki lub podcinamy końcówkę tak, by winogrono stało stabilnie na desce. Czekolady roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Każde winogrono moczymy w mlecznej czekoladzie
Be Fit Be Strongkcal, a jest niezwykle sycący. Fit placuszki owsiane są idealne na śniadanie czy kolację. Dzieciom na pewno zasmakują. Można je podać z dowolnymi owocami, miodem, konfiturą albo domowym kremem czekoladowym. Aby przygotować placki bez dodatku tłuszczu, musimy zadbać o dobrą patelnie, do której nie będą przywierać w trakcie smażenia. Ja przygotowałam je na patelni Woll Szafir , której recenzję znajdziecie poniżej(...)szczypta cynamonu, soli i imbiru Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy ewentualne bąbelki powietrza). Po tym czasie nagrzewamy patelnię o grubym dnie z powłoką
e-PrzepisyKulinarnePrzepis podstawowy. Idealne do maczania w herbacie lub posmarowane kremem czekoladowym. Same też idealne. Testowane wśród wygłodniałego grona studenckiego... Zatwierdzone, przyklepane więc lądują na blogu. Niesamowicie delikatne, lekko korzenne i bardzo chrupiące. Składniki na 60 sztuk: 370 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 100 g masła 100 g erytrolu (najlepiej "cukier puder" z erytrolu) 2 jajka(...)kropel aromatu karmelowego/toffie (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy
Czarnawisienkamarchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym , które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem do ciasta, ale to jemu ciasto zawdzięcza piękny, naturalny (!) zielony kolor(...)mrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: granat Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną
Smakowity Blog Kulinarnyczekoladowe ozdoby do dekoracji * ganache : 100ml śmietany kremówki, 2 00g gorzkiej czekolad y Przygotowanie : Jajka ubijać przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto(...)stopniach . Wystudzić na kratce. Podobnie przygotować ciemny biszkopt. Każdy przekroić na 3 blaty. W rzątek wymieszać z cukrem i s okiem z cytryny. Namaczać biszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki
Magiczne Życie Martyzrobienia. Zapraszam... SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników(...)foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. KREM 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki) 250 g serka ricotta
Kubki smaku