Tort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki
Gotuj Z Muzykąpołączenie kilku przepisów w jeden. To bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki(...)gładką masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchniZłośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez
Malinowa KawiarenkaKażdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnadrobny "pył" (można np. umieścić je w woreczku i zgnieść przy pomocy wałka do ciasta). Drobne płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Blendujemy z dodatkiem mleka na gładki mus, który dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy biały krem, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę kremowego serka. Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do drugiej części(...)tabliczki czekolady Milka, 1-2 łyżki cukru pudru i 2 ciastka Oreo , które sobie wcześniej zostawiliśmy. Blendujemy. Na dnie słoiczków lub szklanek umieszczamy rozkruszone herbatniki, następnie warstwę ciemną, czekoladową, a na koniec warstwę jasną. Wierzch dekorujemy pokruszonymi herbatnikami, kawałkami czekolady i ciastek. Gotowe! Smacznego! 🍫 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliesicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** . Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem(...)szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol *** po dłuższym pobycie w lodówce czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas
Opowieści z piekarnikaNastępnie należy przygotować krem do przełożenia tortu. Może to być dżem, plus bita śmietana. Może być też frużelina z bitą śmietaną i z białą czekoladą, może być też krem czekoladowo – malinowy. W zależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem z piłką (takim
moj przepis namnie nie było, ale to dlatego, że w okresie przedświątecznym było bardzo dużo pracy. Czas więc nadrobić zaległości. Z nowym rokiem przepis na bardzo szybkie i proste ciasto czekoladowe. Do ciasta można dodawać przeróżne dodatki, bakalie, orzechy, daktyle albo tak jak ja, drylowane, mrożone wiśnie, wyszło naprawdę pyszne. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie żarcie, udostępniony przez mulfon83 z moimi(...)szklanki oleju2 jajka2 małe łyżeczki sody oczyszczonej2 duże czubate łyżki ciemnego kakao1 czubata łyżka cukru waniliowegosłoik dżemu (ja zwykle używam śliwkowego ale można dodać każdego)opcjonalnie:bakalie,drylowane wiśnie,krem,polewaWszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania.Powstałe ciasto wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można dodać bakalie lub inne składniki
Złote przepisyChcesz zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na podwieczorek a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą. Kopułki przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl http://www.garneczki.pl/ którą śmiało z czystym sercem mogę polecić każdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki(...)laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki
Podróż w kulinariakażdym dodaniu. UWAGA : Aby wzmocnić kawowy smak kremu można na tym etapie dodać 1 - 2 łyżeczki mielonej kawy naturalnej ( ja tak zrobiłam ). Należy też w tym momencie skosztować kremu, by upewnić się, że odpowiada nam na słodkość; jeśli nie, można dodać cukru pudru. Nie polecam jednak robić zbyt słodkiego kremu, gdyż pozostałe składowe tortu są słodkie. Dla mnie ilość cukru(...)Rozsmarować konfiturę wiśniową/powidła/dżem. Wyłożyć 1/3 kremu kawowego, wyrównać. Na krem położyć blat orzechowy, lekko docisnąć. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać
Opowieści z piekarnikaSernik z dodatkiem kaszy jaglanej i czekolady. Intensywność smaku zależy od rodzaju użytej czekolady. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym smak jest bardziej wyraźny i czekoladowy. Superfood jakim jest kasza jaglana sprawia, że sernik jest delikatniejszy, kremowy i co najważniejsze zdrowszy. Idealnie sprawdza się w sernikach przygotowywanych na serach z wiaderka. SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła(...)sernikiem. Zamknęłam piekarnik. Sernik studziłam w piekarniku po usunięciu blachy z wodą. Szeroki wybór superfood m.in. kaszę jaglaną można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kasza jaglana , twaróg , śmietana
https:KKuchniaMniamSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki
Świat Ciastagodzin do lodówki. Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało(...)Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto. Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujeCiasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast. forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm. Składniki: ciasto: 140 g masła 100 ml oleju 140 g maślanki 100 ml mocnej kawy 2 duże jajka 1 opakowanie(...)cukru z prawdziwą wanilią 250 g cukru muscovado 250 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao ¼ łyżeczki soli krem: 250 g drobnego cukru trzcinowego 500 ml pełnotłustego mleka 140 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonej kawy olejek waniliowy szczypta soli Wykonanie: Krem: Wszystkie składniki oprócz olejka waniliowego
Mama Gotujegrubej oprawie. Na samym początku znajdziemy w niej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz szczegółowy(...)sprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz ze słodkimi pomysłami Ani Starmach. Ta opcja bardzo mi się
Z miłości do słodkości