samodzielnie, więc wiemy co jemy :) Bardzo polecam. Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze, bardzo ładnie się prezentują. Są też proste w przygotowaniu. Składniki: 400 g. ciast bez kremu (u mnie babeczki twarogowe i babka kakaowa) 100 g. herbatników 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.) 1/2 szklanki mleka 100 g. masła 3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu 2 łyżki(...)cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Ciasta pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki. Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem. Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać powidła i alkohol. Wymieszać. Tak przygotowaną masę, wlać do rozdrobnionych ciast. Dobrze
Agusiowe smakołykipiana jest gładka wsypujemy wiórki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy do blachy o takich samych wymiarach co na biszkopt. Pieczemy ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia. KREM: Sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami. Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek) Mleko stawiamy(...)pomocą łyżki. SKŁADANIE: Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego
Pani na deserOpis: Mus z białej czekolady to pyszny i puszysty deser, który zachwyci każdego. Mus z czekolady możemy podawać jako samodzielny deser, ale też możemy użyć go jako krem do przełożenia ciast czy tortów. Deser nie jest trudny ani czasochłonny do przygotowania. Składniki: 150 g białej czekolady 3 białka 200 g śmietanki kremówki 25 g drobnego cukru lub cukru pudru Szczypta(...)sztywną pianę. Do ubitej śmietany powoli dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Za pomocą trzepaczki delikatnie mieszamy ze sobą śmietanę kremówkę z czekoladą. Następnie małymi partiami do powstałej masy czekoladowej dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy składniki ze sobą. Musi powstać nam delikatny mus. Do pucharków przekładamy powstały mus z białej czekolady. Na górę układamy rozłupane orzechy włoskie
CookMagwykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2. Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ). Do rozmąconych(...)czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać. Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód. Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową. Smacznego
kolorowotorcikowosuchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet dwa dni wcześniej. Jak już będą całkowicie wystudzone, zawinąć szczelnie w folię i wstawić do lodówki. Krem z białej czekolady najlepiej zrobić(...)Dodać białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, następnie zamieszać do roztopienia sie czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić. Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył. Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu). Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukramach zachcianki, przygotowałam bardzo smaczny bananowy chlebek. Można go jeść z różnymi dodatkami typu: ulubiony dżem, krem czekoladowy, świeże owoce... i co tam jeszcze chcecie. Idealny na śniadanie, jak i do kawy. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Już go więcej nie zachwalam, ale szczerze polecam :) SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany 3 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 szkl oleju 1 jajko(...)widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników. W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki. Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce
Kuchnia w opałachmarchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni, tak już z niej nie wyszły do upieczenia(...)mocniejsze i mocniejszy jest zapach dochodzący z piekarnika, oczywiście pierwsze babeczki zjedzone bez kremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta 100 ml oleju
dom-agi.pljabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :) Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej(...)łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić
The Sweet Damselfrancuskim, z dżemem malinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie sprzedawaliśmy - znikały błyskawicznie! I choć nie były idealne, to i tak wyglądały bardzo efektownie. W tym samym tygodniu przygotowywaliśmy też nasze tarty wielkanocne. Jednego dnia lepiliśmy ozdoby z marcepanu, następnego piekliśmy ciasta, a na samym końcu składaliśmy wszystko(...)różyczki zrobiły furorę. A tutaj kransekage , czyli tradycyjny wypiek urodzinowy, a także noworoczny. Z marcepanowego ciasta przygotowuje się pierścienie, piecze, następnie dekoruje glazurą z cukru pudru i pasteryzowanych białek. Wszystko sklejamy i dekorujemy czekoladą. Na Nowy Rok na szczycie przykleja się pierścień z czekoladową tarczą zegara zamiast kuleczki. Za to ciasto zebrałam mnóstwo pochwał (choć latający motylek się połamał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/3 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji(...)gotującego się mleka dodawać kaszę a następnie kakao ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia. Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Bullioczekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * szklanka przesianej mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka* 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Ciemny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao
Magiczne Życie Martykilka godzin obciążam wafle, aby ładnie się scaliły. Zwykle kładę na nie deskę a na desce duży garnek wypełniony wodą lub jakieś ciężkie książki. Jeśli wyszło wam za mało kremu albo wasze wafle są większe, jedną warstwę możecie zrobić np. z dżemu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/wafle-new6.jpg","recipeIngredient":["1 opakowanie okr\u0105g(...)kostka mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","1\/2 puszki masy kajmakowej\r","20 ml ostudzonego espresso \r","ok 250 g mleka w proszku\r","cukier (opcjonalnie)\r","\r","Polewa czekoladowa\r","3 \u0142y\u017cki mleka\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","3 \u0142y\u017cki cukru\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","Po\u0142\u00f3wki orzech\u00f3w do zdobienia"],"name
Mieszam w GarnkuTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&Puderdelikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym. Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej(...)sitku albo przez gazę lub ściereczkę *** *** Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę i sól *** *** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki *** *** Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu – do zrumienienia *** *** Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Placuszki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem