temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki(...)mleko. wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkoproszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Na Ciasteczkowych Papierachprezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku na smaku(...)zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem
FitKotmasło) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 170g masła o zawartości tłuszcze 82-83% w temperaturze pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać(...)ciasta powoli wlewać kakao, cały czas mieszając ( zobacz FILM ). Gotowe ciasto przełożyć równomiernie do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Krem: 6. Masło
Mała Cukierenkałyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym), łyżeczka kakao, krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać(...)trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można je także dowolnie polukrować i udekorować
Z miłości do słodkościsportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10(...)sobą połączyły. Następnie dodaję zmiksowaną papają i sok z limonki - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha
Magiczna kuchnia DariiTort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru
Proste Potrawyciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Inspiracja na ciasto z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 20 cm: Ciasto(...)delikatnie odkroić boki ciasta od formy. Ciasto wyjąć, przekroić na dwa blaty. Wyłożyć 2/3 kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką (u mnie 1M Wiltona). Na posmarowane kremem ciasto położyć drugi blat, posmarować cienką warstwą kremu, następnie z reszty kremu wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz przyozdobić boki tortu. Składniki na krem czekoladowy z awokado , ( klik, klik
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady(...)kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką (u mnie 1M Wiltona). Na posmarowane kremem ciasto położyć drugi blat, posmarować cienką warstwą kremu, następnie z reszty kremu wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz przyozdobić boki tortu. Składniki na krem czekoladowy z awokado , ( klik, klik ). Smacznego! Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika listonic
moj przepis naszkl. oleju rzepakowego ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl. oleju rzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 paczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej(...)amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkidżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest(...)poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka
Ciastkozercywodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
ciasta i desery czyli na słodkoupiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie czekolad ą , nie jest suche, nie wymaga nasączania ponczem. Krem to miks s erka mascarpone, ricotty i cukru pudru. Krem nie jest za ciężki, ale delikatny i bardzo kremowy(...)dekoracji wykorzystałam moje kochane truskawki. Torcik po przygotowaniu najlepiej schładzać ok. 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego :) SKŁADNIKI Ciasto 200 gr m ą ki pszennej 200 gr gorzkiej czekolady 100 gr masła 100 gr cukru 16 gr proszku do pieczenia 150 ml mleka 4 jaja szczypta soli Krem
La grande e la piccola cuoca