ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:128/384)

Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 217

czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą. Kawałek ciasta odłamał(...)sprawdzić w nowym roku. Aż mi ślinka cieknie na myśl o takim kremie w połączeniu z czekoladową masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na  podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam

Anioszek w kuchni
Biszkoptowa pianka z makiem 33

wystarczy upiec 2 ciasta, ubić śmietankę i połączyć z galaretką i można się cieszyć pysznym i rewelacyjnie wyglądającym deser. Dzięki kolorowej piance śmietankowej ciasto wzbudza także sympatię najmłodszych, przynajmniej u nas tak było. Kiedyś myślałam, że ciasto to ciasto i dziecko zje każde, jednak moja córka szybko wyprowadziła mnie z błędu i udowodniła, że najpierw ciasto musi jej się podobać(...)Złożenie ciasta:  Na jeden z placków makowych wykładamy jedną z galaretek ze śmietaną, przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy drugą galaretkę ze śmietaną i przykrywamy pozostałym ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem Modyfikacje: do masy śmietankowej można dodać ulubione owoce np brzoskwinie, borówki czy truskawki, lub przygotowaną wcześniej drobno pokrojoną galaretkę przed wyłożeniem kremu ciasto

Cynamonowe szczęście
TORT MOKA 117

Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.  *Największa trudność w przygotowaniu tortu moka polega na odpowiednim przygotowaniu kremu maślanego. Masło do sporządzenia kremu powinno być miękkie (ale nie roztopione), dużo wcześniej wyjęte(...)lodówki. **Zamiast czekolady do dekoracji możesz również użyć czekoladowych ziarenek kawy, lub uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, którymi możesz posypać boki ciasta, możesz także posypać tort z wierzchu przesianym przez sito gorzkim kakao. Ja użyłam dodatkowo do dekoracji kremu ganache, przygotowanego z czekolady kawowej i śmietany kremówki. A do pokrojenia ciasta bardzo przyda Ci się następujący trik: #beko #ciastojakzobrazka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. 241

cukier waniliowy 6 jajek 2 budynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem(...)cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka z masłem dodajemy do sera i mieszamy mikserem , następnie wsypujemy budynie i mieszamy. Porcjami dodajemy do masy serowej ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami 221

litra mleka - 150 gram cukru pudru - 250 gram masła - 4 łyżki rumu Przygotowanie kremu: Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego cukru. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę z masłem, cukrem pudrem oraz rumem. Składniki na polewę czekoladową: - 3 łyżki kakao - 4 łyżki cukru pudru - 90 mililitrów mleka - 50 gram masła Przygotowanie polewy(...)składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną, ale nie zimną, polewę czekoladową. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tort milky way 130

Prosty, nieskomplikowany i pyszny tort z kremem na bazie mleka w proszku. Składniki (tortownica o średnicy 26cm): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła / margaryny 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) Dodatkowo(...)zmiksować wszystko na gładko. 8. Każdy blat przed smarowaniem kremem nasączyć zimnym naparem z herbaty. Przekładamy ciasto: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt - na boki zostawić trochę masy. 9. Udekorować według uznania - u mnie była to polewa czekoladowa, posypka cukrowa i krem, którym przekładałam tort. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
letnie ciasto z malinami i galaretką 3075

mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki(...)zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą wykładamy 1/2 część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Snikers 565

zrobić na dwa sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła(...)łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 300 g posiekanych orzechów ziemnych krem budyniowy 2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3-4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na dwie równe części. Tortownicę

Monia miesza i gotuje
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 103

wanilii 1 łyżka masła   krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić:  Ciasto  Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda(...)temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ciasto"odpoczęło". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinam na pół. Crème pâtissière: Mleko zagrzać z miąższem z laski wanilii (można też na czas podgrzewania wrzucić samą laskę). Żółtka utrzeć z cukrem

Kuchnia w opałach
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 150

śmietany,  olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo:  czekoladowe jajka,  kolorowe kuleczki  WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny(...)posypujemy bułką tartą.  Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy

słodki bratek
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 306

wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże.   CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego wprost na rozgrzaną fryturę. Smażymy(...)dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich

Karo in the Kitchen
Tarta Czekoladowa z Malinami 231

owocami malin. Czekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości.  Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki:ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta soli krem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa(...)śmietany kremówki 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z czekoladą mleczną) łyżeczka wódki, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie) ok. 150 g malinTarta Czekoladowa z Malinami - Sposób przygotowania:Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników na ciasto i zagniatamy (możemy do tego celu użyć food procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany.Umieszczamy

Słodka Strona
Metrowiec 231

łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki

Praktyczna pl
CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY 54

krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada. Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 680 g * świeże drożdże(...)zaczął pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy

Ostra na Słodko