słodkiej mlecznej czekoladowej polewie na myśl przywołuje zbliżające się święta. Święta to czas pysznych dań na stole, żebyście mogli cieszyć się nimi w pełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru
Bon appetit mon amiesody – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy – 1 litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier(...)Wylać masę na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto do masy. – Wstawić tortownicę do lodówki na kilka godzin. – Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto polewą czekoladową
To co kochamjajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką(...)klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz
Wanilia i Kardamonmusem malinowym i kremem czekoladowym to klasyczny tort dla dzieci :). Połączenie tych smaków jest bezpieczne i bardzo lubiane przez dzieci, które zazwyczaj nie lubią kawałków owoców w kremach. Dlatego mus malinowy jest idealnym rozwiązaniem. Zamiast musu malinowego można dać mus truskawkowy lub z czerwonej porzeczki. Tutaj ograniczają nas tylko upodobania małego solenizanta :). Polecam wpis: jakie kremy wybrać do tortu(...)kremu czekoladowego. 2 dzień: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym i dekorujemy wydrukiem na masie cukrowej. 4 dzień: Tort z musem malinowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam
Słodki Pomysłmlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliKrem serowo-czekoladowy:120 g cukru100 g białej czekolady160 g masła400 g serka kremowego PhiladelphiaCzekoladę mleczną podzielić na 12 części. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej(...)muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam
Świat Ciastamigdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćop.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać(...)mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnimasę budyniową, którą później dzielimy na pół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta, któremu nikt się nie oprze Piecząc je wydawało mi się, że ciasto będzie przesłodzone
Marta GotujeKrem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki
Domowe Tortymałych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)rondelka i gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania Gotowaniakremem migdałowym Składniki na ciastka francuskie z kremem migdałowym. 60 dkg ciasta francuskiego 40 dkg kremu migdałowego 1 jajko cukier puder do posypania ciastek Jak zrobić ciastka francuskie z kremem migdałowym. Przepis na domowe ciasto francuskie znajdziesz TUTAJ . Krem migdałowy przygotować według przepisu TUTAJ . Ciasto francuskie ułożyć na blacie, rozwałkować na grubość około dwóch milimetrów. Z ciasta wykrawać pasy(...)Ciasteczka robimy z dwóch pasów ciasta jednocześnie. Na blat położyć pierwszy pas ciasta, posmarować go dokładnie kremem migdałowym pozostawiając kilka milimetrów pustych wzdłuż krawędzi ciasta. Jajko roztrzepać widelcem, a następnie posmarować nim puste brzegi ciasta francuskiego. Kolejno, posmarowane ciasto przykryć pustym płatem ciasta francuskiego. Ja zdecydowałam się na nacięcie górnych płatów ciasta radełkiem. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów przycisnąć lekko palcami
MeCookswłaśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym np. takim ) i pochłaniać na śniadanie; babeczki z kolei sprawdzą się super na szybki podwieczorek albo do zabrania ze sobą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpołączeniu. Dziś mam dla Was pyszny, aromatyczny torcik, który przygotowywałam z myślą o urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;) Składniki na spód brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka(...)wkładamy ją do lodówki. Zupełnie zimny ganache ubijamy w mikserze – zachowuje się podobnie jak śmietana kremówka. Upieczone ciasto wyciągamy z foremki, odklejamy papier do pieczenia i wkładamy z powrotem do tortownicy. Skrapiamy sokiem z pomarańczy. Na ciasto nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy szpatułką. Układamy cząstki pomarańczy i zalewamy przestudzoną galaretką (2 galaretki rozpuściłam w 750 ml wody). Ciasto odstawiamy
CiastkozercyBabeczki z wiosennej rabatki. Z kremem z dodatkiem szpinaku , czekoladowe i przysłowiową wisienką w środku. Takie małe co nieco do kawy. Szpinak zalecam dodać świeży i zapewniam że nie czuć go w kremie, bo dodajemy małe ilości jego. babeczki: 80 g roztopionego masła 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao(...)serowej, i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem. Babeczki: Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło
wesoła kuchniaMiodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa. Mój miodownik ma 4 blaty przełożone masą z kaszy manny, a jego górę zwieńcza orzechowo-miodowa warstwa. Jest to ciasto, które(...)zagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne części ciasta WARSTWA ORZECHOWA - orzechy sparzyć
Smakołyki Bereniki