ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:126/384)

BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 163

śmietany,  olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo:  czekoladowe jajka,  kolorowe kuleczki  WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny(...)posypujemy bułką tartą.  Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy

słodki bratek
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 326

wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże.   CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego wprost na rozgrzaną fryturę. Smażymy(...)dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich

Karo in the Kitchen
Tarta Czekoladowa z Malinami 245

owocami malin. Czekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości.  Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki:ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta soli krem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa(...)śmietany kremówki 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z czekoladą mleczną) łyżeczka wódki, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie) ok. 150 g malinTarta Czekoladowa z Malinami - Sposób przygotowania:Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników na ciasto i zagniatamy (możemy do tego celu użyć food procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany.Umieszczamy

Słodka Strona
Metrowiec 247

łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki

Praktyczna pl
CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY 69

krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada. Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 680 g * świeże drożdże(...)zaczął pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy

Ostra na Słodko
Naleśniki Tiramisu 215

Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki

Blondynka Gotuje
Tort Paganini. 209

cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini:  na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego(...)masę (około 10-15 minut), po tym czasie dodajemy czekoladę, dokładnie miksujemy i studzimy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy, dodajemy do chłodnej masy i miksujemy na puszysty krem. Blaty przekładamy masą czekoladową i chłodzimy. GANACHE: (ja przygotowałam do dekoracji dodatkowo białe ganache z połowy składników) 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)      Śmietankę zagotowujemy

Rozpustne gotowanie
Mikołajowe brownie 352

dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek(...)mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około

Ciastkozercy
Pączki na piwie 103

minut wyrabiać ciasto korzystając z haka, w tym czasie cienkim strumieniem wlewać pozostałe piwo. Gdy składniki ciasta drożdżowego będą już połączone, powoli wlewać roztopione masło, po czym miksować dalej na średnich obrotach przez 10-15 minut, aby ciasto dobrze się napowietrzyło. Będzie ono miało dość luźną konsystencję, ale nie należy dosypywać mąki. Tak przygotowane drożdżowe ciasto z piwem przykryć bawełnianą(...)godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat obficie posypany mąką, krótko wyrobić zagniatając kilka razy. Ponieważ ciasto jest klejące ponownie posypać blat mąką i rozwałkować na nim drożdżowe ciasto na grubość ok. 1 cm. Filiżanką lub okrągłą foremką wykrawać pączki, które można nadziać np. kremem czekoladowym lub twardą marmoladą. Układać

niecodziennikpary
Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. 310

smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej misce miksujemy zimne mleko z kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki

Słodkie okruszki
Tort brownie z owocami i mascarpone 343

starszych i młodszych także w Twoim domu. Pyszna czekolada, do tego owoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty! Przepis na tort brownie z owocami Uwielbiam ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się(...)tort brownie: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1,5 tabliczki mlecznej czekolady, 250g. masła, 250g. cukru, 80g. mąki, 3 jajka, pół szklanki wody, 1 łyżka cukru waniliowego. Składniki na krem: 200g. śmietany 30%, 1 opakowanie serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru Składniki na ozdobę tortu brownie – zależą od Ciebie – truskawki, borówki, maliny. Do dekoracji przydadzą się listki mięty. Przygotowanie

Rozdomowiona
Tort Ferrero Rocher 361

wiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher   Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem

paapilotkaa
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1222

cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 2 łyżki  kremu orzechowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fiks kakao do posypania bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego(...)podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie

Wanilia i Kardamon
KREM Z NUTELLĄ 1755

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia

Słodki Pomysł
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 274

tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około(...)ciastem czarnym postępujemy identycznie jak z białym , tylko pamiętamy o dodatku kakao – inaczej będzie zamiast murzynka , białasek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto czarne , wylewamy w osobną,małą ,okrągłą , tortownicę . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C , bez termoobiegu , około 45-55 minut ( zależy od piekarnika ) , najlepiej przed końcem pieczenia , nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania