chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny! Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent
6niebotaki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie i smakuje świetnie. Nadziałam ją niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła(...)czasie przygotować krem: śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem i wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Zwinąć dość ciasno w roladę i wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny. Podawać z ulubiona kawą:). Artykuł CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej czekolady (ok. 50 g) i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (zostawiając
Słodka Stronaczekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta na zamówienie i fakt jest taki, że to jest najczęściej zamawiane. Polecam, bo naprawdę warto!!! Składniki na ciasto Fale Dunaju blaszka 24x28cm CIASTO(...)jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka KREM: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody
Rozpustne gotowanieduży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki(...)możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min dalej mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zostawiamy otwarte. Zamykamy szczelnie gdy całkowicie wystygnie i wstawiamy do lodówki. Gdy krem i tarta ostygną, łączymy mascarpone z lemon curd i mieszamy delikatnie, np. widelcem. Nie zużyłam
Relaxtimepowiecie na takie rozpoczęcie dnia? Ciepła domowa chałka obsypana cukrem w granulkach z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, koniecznie z filiżanką kawy. Takie śniadanie poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poranek. Dodatek ricotty w cieście drożdżowym sprawia, że chałka nabiera niesamowitej delikatności i lekkości jak piórko. Miłego dnia :) **** Che ne dite di iniziare
La grande e la piccola cuocatruskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne(...)muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka makaronowa Omlet jaglany Truskawkowe flaugnarde owsiane
Poranek na słodkopyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi z serwisu
Domowe Tortypyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone
Domowe Tortydyniowym ciastem (ciasto jest bardzo gęste ale możliwe do wymieszania z białkami). Wyłożyć ciasto do foremki jak na babkę, która posiada u góry prążki. Jeśli foremka jest sylikonowa nie trzeba jej niczym smarować, jeśli jest z innego tworzywa należy posmarować ją olejem i posypać mąką kukurydzianą. Piec w 180’C ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone(...)wyrównać u góry tak aby po złożeniu stały na sobie równo. Kremem dyniowym posmarować i połączyć ciasta, udekorować kwiatkami kremu dookoła oraz posmarować w środku. Karmelizowane pestki dyni wsypać do środka, na górze również posmarować je kremem dyniowym. Następnie całość polać polewą morelowo-czekoladową a wafelkiem (u nas sojowym) wykonać ogonek :) POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie
Candy Pandastrzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej masa 1: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady(...)kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady
słodkie i nie tylko historie kulinarnemusicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. [:Listonic] Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dać łyżkę lub dwie ubitej śmietany, dobrze wymieszać. Mikser ustawić na niskie obroty, powoli strużką wlewać mieszankę z żelatyną. Dodać cukier krótko zmiksować. Składniki na krem czekoladowy: 150 gr czekolady gorzkiej 150 ml śmietany 30 % Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie. Ostudzić, ochłodzić, ale nie za długo bo później krem nie będzie się chciał ubić. Ubić
moj przepis naSkładniki: Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao; Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka(...)przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce
Pobite gary BarbaryCienkie naleśniki przełożone kremem czekoladowym, ułożone warstwowo i udekorowane bitą śmietaną mogą zastąpić tradycyjnie podane naleśniki. Taki tort może też być podany na deser. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneMurzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić , coś dodać ... ważne ,ze wychodzi smacznie
Malinowa Kawiarenka