się w tym deserze z krakersami i aksamitną polewą czekoladową. Z moich obserwacji wynika, że nie tylko ja lubię szybkie do przygotowania ciasta bez pieczenia, ale duża część z Was również chętnie sięga po przepisy na takie ciasta. Ciasto z krakersami bez pieczenia jest z pysznym, rozpływającym się w ustach kremem i jedyne czego mi brakuje, to unoszącego się
Kuchcik gotujeskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez(...)następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
Domowy Smak Jedzeniacałe czekoladowe.. ile można? Jasne z kawałkami czekolady! Tak, ale nie mam czekolady ;( To mieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało mi się ciasto które ewidentnie kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale(...)część kropek) - mąka, proszek, cukier. Dodajemy jajko, mleko i olej i mieszamy na gładką masę. Pół przelewamy do innej miski i dodajemy łyżkę kakao a do jasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego. Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić ;p) i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy po prostu papilotkami
W kuchni bez szafekupiec, któreś z tych ciast. Również kawa popołudniowa bez ciasta nie smakuje tak dobrze Pełny przepis znajdziecie po kliknięciu w nazwę ciasta. Makowce 1. Makowiec krucho-drożdżowy 2. Świąteczny snikers z orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem budyniowym 8. Stollen
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :) Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto(...)jajek 1 ½ szklani mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 2 duże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200g masła 82% Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 100ml śmietany kremówki Miękka margarynę ucieramy mikserem. Osobno ucieramy jajka
Smakowy RajTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)kompotu. Posmarować je dość grubą warstwą kremu śmietankowego. Nałożyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową. Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować wierzch ciasta wisienkami
maniapieczeniajajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli KREM: 500 ml domowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy blat posmarować dwiema łyżkami dżemu porzeczkowego i porcją kremu, przykryć górnym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem, z reszty kremu wycisnąć rozetki. Boki posypać wiórkami czekoladowymi, na wierzchu ułożyć czekoladowe jajka. Przed podaniem schłodzić. SMACZNEGO
Kuchenne zapiski EdytyDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyskubać ze środka aby zrobić miejsce na krem. Postarajcie się nie zjeść tych okruchów, przydadzą się do kremu. (* Ja biszkopt zostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5-10 min po czym wyjmuje go i upuszczam blaszkę z ciastem puki jest ciepłe w środku na podłogę. Powoduje to, że biszkopt jest równy i nie ma wybrzuszenia(...)śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas na polewę czekoladową, Wiec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Kuba Gotujewoli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki
Chocolate Muffin Blogzawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto makowe: • 4 jajka • 170 g suchego mielonego maku • 3/4 szklanki drobnego cukru • cukier wanilinowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: • 500 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz(...)temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. 10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. 11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella i mascarpone powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli doda się
W mojej kuchnitakie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada z sezamem smakuje wybornie. Musicie koniecznie ten przepis wypróbować! Wtedy
codojedzenianastępnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać. Formę do baby(...)następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciem