ciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut(...)oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania : Ciasto: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao. Wylewamy na blaszkę
Różne smaki w kuchniciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut(...)oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao. Wylewamy na blaszkę
Słodkości i nie tylkosody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować
To co kochamcukru wanilinowego 2 żółtka 100 g gęstej śmietany 12% 1,5 l oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć
Niezły Młynekopłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :) SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szkl. maki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej(...)suche składniki, w drugiej natomiast wszystkie składniki mokre. Mokre wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać
Kuchnia w opałachbędę skromna.... Och jakie to dobre mi wyszło! Pączusie na mące orkiszowej z wyczuwalnym smakiem bananów i cynamonu smakują wybornie! Do tego sos czekoladowy.... Mmmm!!!!! Składniki: MOKRE 2 banany (ok 220 g po obraniu) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu SUCHE 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku(...)mieszając łyżką. W głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą. Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi
coolinarnyodpoczynku, sporo planowania i mało spania. Obiecuje, że już lada moment ogarnę się i wrócę z regularnymi postami. Dzisiaj mam dla Was malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem czekoladowym, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Małe, rozpustne i pyszne. Czy to nie idealna propozycja na rozpustny czwartek? Może nie jest to propozycja ociekająca tłuszczem, ale na pewno czekoladą(...)drożdżowego). Gdy składniki się połączą ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Masa czekoladowa do nadziania: 100 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżek gęstej śmietany, 18% kilka łyżek
Plate of Joyorzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna
Bon Appetit Małgorzatypewien deszczowy letni dzień moje dzieci bardzo się nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te w brownie. Jako, że w domu posiadaliśmy tylko (albo i aż) maliny to wylądowały one w środku. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Upiekliśmy pyszne, mokre w środku borwnie z owocami. Przepis na nasz eksperyment przedstawiamy ponieżej(...)czekoladowy krem. Odstawiamy na bok. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy lekko i dolewamy krem czekoladowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy mielone migdały oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy w nim umyte i osuszone maliny. Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza
Kolizje Smakówskondensowane słodkie- 400 ml * jajka- 4 szt. * czekolada gorzka- 100 g * wanilia- 1 laska Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 100 g * kakao- 1 czubata łyżka * krokant - do posypania Sernik czekoladowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i wymieszać z czubatą łyżką twarogu. Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, jajkami oraz czekoladą- mieszać tylko do połączenia składników(...)grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z kakao, polać boki sernika, a następnie posypać krokantem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Ciasto będzie dość lepkie. Formujemy z niego kolkę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinie
Przysmaki Karolkidobre. To był mój pierwszy raz w przygotowaniu ciasta z kaszy manny. Na pewno nie raz zagości na rodzinnym stole. Składniki: - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka kakao - 1 kostka margaryny - 1 opakowanie herbatników 220g - 1 opakowanie herbatników czekoladowych 220g - gotowa polewa z białej czekolady Polewa: - pół kostki(...)grudki. Gorącą masę, równomiernie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy ją herbatnikami czekoladowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa przestygła. Polewę przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Białą polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią
Pan i Pani Smith w kuchnidrugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
słodki bratekkórego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki
mecooks