obsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki. Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej. Połączenie idealne :). Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :) Chciałam(...)kakao prawdziwe 2 łyżki cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Kuchnia Pauletteszawdzięcza swojej długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-) Składa się z delikatnego ciasta jasnego oraz ciemnego, są one przełożone masą i oblane pyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka
Wypisz Wymalujpodawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej
Kulinarne przygody Gatitynumerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawniepieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i odstawiamy na chwilkę(...)wrzenia!) aż spowrotem nabierze płynnej konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto
My simple kitchenpuszystości, stopniowo dodając cukier puder. Potem dodaj żółtko i suche składniki. Zmiksuj do połączenia i uformuj kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce 2 godziny lub w zamrażalniku przez 1 godzinę. Ze śmietanki 30% i czekolady przygotuj ganasz czekoladowy wg przepisu i odstaw do przestudzenia. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj olej. Kaszę jaglaną przygotuj(...)przykrycia na kilka minut po ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wyłóż nim formę, dopasuj brzegi (w tortownicy na jakieś
Anioszek w kuchniprzygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa. Zainspirowałam się przepisem z tej strony , wprowadzając swoje zmiany. Polecam! Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm): Na ciasto czerwone: 1 szklanka mąki pszennej
Smak mojej kuchniTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli(...)Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową
Szalona Kuchnia Ewelinyprzestudzona mase czekoladowa.Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.Smacznego!Ten wpis bierze
Przysmaki Karolkidodatek do dzisiejszej dozy czarnego trunku, na podwieczorek :) Jutro z kolei uraczę się nim jako przekąską na drugie śniadanie w pracy :) Czekoladowy chlebek truskawkowy wypiekałam w ramach fejsbukowej akcji Czekolada i kakao - tego zawsze mało! organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na mniejszą keksówkę o wymiarach LxWxH: 25x10x7 cm: 2 jaja - duże "L" 1/2 szkl. cukru - ciasto będzie wtedy(...)piekarnika zostawić na 10-15 minut w blaszce do wstępnego przestygnięcia. potem wyjąć na kratkę metalowa i zostawić do ostygnięcia - ciasto wychodzi dość wilgotne od owoców i kratka pozwoli mu dokładniej odparować od spodu . Posypać cukrem pudrem przed krojeniem. CZEKOLADOWE SŁODKOŚCI WSPÓLNIE WYPIEKAŁAM Z: c.d.n
Grunt to przepis!Bardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)miękkiego masła 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Składniki na krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella (może być tańszy, mniej znanej marki) 50 g gorzkiej czekolady Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier, małą szczyptę soli i łyżeczkę kawy. Składniki siekamy ze sobą
Trzeci talerzdelektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek): 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu
Mango PapajaIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g
Mania Wypiekaniaidealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych(...)mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodzienna