karmelowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek
Wrzosowa Polanaansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha! Składniki: Na ciasto: 200 g maki jajko 110 g cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu
Pyry na Gazproszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny(...)połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy na spód
Przepisy i porady kulinarneprzepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym”. U nas sprawdził się jako śniadanie „na słodko” :) Prawdziwe niebo w gębie! Same naleśniki są tylko odrobinę słodkie(...)syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać
MyCookBook.plmąką ryżową - bardzooo polubiłam jej smak i właściwości. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się(...)pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć melona - uprzednio pokrojonego w kostkę. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem. (*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe. Mąkę ryżową
Di gotujejednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko(...)pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy do zapiekania i odstawić na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 30-40 minut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami. ~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego ~łyżka mleka sojowego Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło
breakfast of dreamsPosmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody(...)mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Ozdobić według uznania. schłodzić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzygotowanie churros z sosem czekoladowym: W rondlu umieść wodę, pokrojone na kawałki masło, cukier oraz sól i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i zagotowania całej mieszaniny. Gdy tylko mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia, wrzuć mąkę i ekstrakt z wanilii i bardzo energicznie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, które zacznie odstawać od boków(...)tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym oraz drugi wysypany cynamonowym cukrem (do obtaczania). W czystym rondelku umieść składniki sosu czekoladowego i ostrożnie podgrzewaj je na małym ogniu, do rozpuszczenia czekolady. Wymieszaj sos i trzymaj w cieple (np. na malutkim ogniu), aby pozostał płynny. Przełóż ciasto na churros do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdki. Ciasto jest bardzo lepie, możesz
Chilli Czosnek i OliwaCzekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche
Cynamonowe szczęściebiszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie) cukier puder do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się kula(...)Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około 5 cm od siebie i przykryj pozostałymi 2 arkuszami ciasta. Delikatnie przyciśnij ciasto wokół nadzienia i za pomocą foremki do wycinania Tescoma wytnij piękne ciasteczka w ulubionym kształcie. Przełóż je na wyłożoną papierem
karmelowynajsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki wody,6 łyżek gorzkiego kakao(...)babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.)Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym. Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami.Smacznego!Tych, którzy nie znają jeszcze produktów Anielskich
Codzienna kuchnia niecodziennaBlachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego
Kolizje SmakówWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki 30% Połamaną w kostki czekoladę zalewamy śmietanką
Rozpustne gotowanie