Mazurek cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek(...)przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12,5cm), ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie. Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj: - mazurek czekoladowy - mazurek kajmakowy - mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka
Smakołyki Berenikicukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%) Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut
WYSPA SZCZĘSLIWAmasło orzechowe zaczęło znikać systematycznie łyżka za łyżką. A co gdyby tak masło orzechowe z czymś wybitnie słodkim połączyć? Tak narodziła się idea poniższych ciastek Piegusków , pełnych czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi . Pokrótce o głównym, użytym w ciastkach, składniku. Mix orzechowy crunchy producenta PRIMAVIKA to kompozycja 4 smaków: prażonych orzeszków arachidowych , smażonych orzechów nerkowca , prażonych migdałów i orzechów(...)taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast ka Pieguski z żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić
Grunt to przepis!smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :) Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy: 3 szklanki* mleka kostka masła 20dkg 3 jajka(...)czubkiem mąki pszennej 5 łyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 150 ml śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie
Maślane ciasteczkośmietanę i całość podgrzewamy przez około 3-4 minuty mieszając do całkowitego połączenia składników, wsypujemy wiórki i mieszamy przez 10 sekund. Jedną część ciasta wkładamy do blaszki, wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugim blatem. Polewa: odlaną czekoladową część przelewamy do miseczki, wkruszamy czekoladę i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Gotową polewa dekorujemy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki. Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej. Połączenie idealne :). Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :) Chciałam(...)kakao prawdziwe 2 łyżki cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Kuchnia Pauletteszawdzięcza swojej długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-) Składa się z delikatnego ciasta jasnego oraz ciemnego, są one przełożone masą i oblane pyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka
Wypisz Wymalujpodawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej
Kulinarne przygody Gatitynumerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawniepieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i odstawiamy na chwilkę(...)wrzenia!) aż spowrotem nabierze płynnej konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Ciasto
My simple kitchenpuszystości, stopniowo dodając cukier puder. Potem dodaj żółtko i suche składniki. Zmiksuj do połączenia i uformuj kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce 2 godziny lub w zamrażalniku przez 1 godzinę. Ze śmietanki 30% i czekolady przygotuj ganasz czekoladowy wg przepisu i odstaw do przestudzenia. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj olej. Kaszę jaglaną przygotuj(...)przykrycia na kilka minut po ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wyłóż nim formę, dopasuj brzegi (w tortownicy na jakieś
Anioszek w kuchniprzygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa. Zainspirowałam się przepisem z tej strony , wprowadzając swoje zmiany. Polecam! Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm): Na ciasto czerwone: 1 szklanka mąki pszennej
Smak mojej kuchniTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli(...)Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową
Szalona Kuchnia Ewelinyprzestudzona mase czekoladowa.Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.Smacznego!Ten wpis bierze
Przysmaki Karolki