Kolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast(...)przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150 ml mleka 125 g masła Masa budyniowa z jagodami: 2 budynie czekoladowe 500 ml mleka 2-3 łyżeczki cukru 500 g jagód Kruszonka: 150 g mąki pszennej
Domowa cukiernia Ewyczekoladowy spód, połączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru Przygotowanie ciasta: Składniki zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię
Życie zamknięte w smakuproszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową
Smakołyki Asitakim akcentem robią ozdoby, inni jeszcze lubią Halloween z duchami, a ja... boję się pająków i pajęczyna jakoś zawsze się sprawdza :-) Więc moja czekoladowa tarta pełna jest pająków. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru 7 łyżek masła 3 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła(...)ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę czekoladową. Wszystko
Passions hobbies lifełyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam z cukrem, dodaję płynną część ciasta i mieszam. Do foremek lub papilotek wkładamy po jednym markizie i nakładam ciasto. Piekę około(...)ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się
Kto ugości moich gości?łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka) syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zblendować. Kolejno dodawać wszystkie składniki i miksować do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt(...)minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu, gdy po wbiciu patyczka w ciasto i wyciągnięciu go, będzie on suchy). Upieczone ciasto ostudzić, wyłożyć na wierzch serek, czereśnie i polać syropem czekoladowym. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniserka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem
Mia Cucina Sofietablogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto na wzorek:2 białka30 g masła1/2 szklanki mąki2 łyżki
Ciastkozercyurodziny tatuś zażyczył sobie zwykły, klasyczny tort z kremem - bardzo czekoladowym:)) Musiałyśmy więc z mamą spełnić życzenie solenizanta i wspólnie przygotowałyśmy taki oto zwykły, ale naprawdę bardzo smaczny!! Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić(...)pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.Krem czekoladowy: 400g masła, 7 jajek, szklanka cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżka cukru
Z miłości do słodkościmasła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy(...)zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchninaszej wyobraźni, ale jedno jest pewne, ciasto jest bardzo efektowne. A dzięki śmietanie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś
Dieta moja pasjagotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć w przyszłości przerobię
Smaczne Zdrowepomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy Sernik cynamonowo - pomarańczowy Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny przepis
Z miłości do słodkości250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej(...)cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego
mojewypiekiinietylkojest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się(...)momentu, kiedy skórka stanie się złota.Po upieczeniu studzimy poza piekarnikiem. Można je teraz udekorować roztopioną czekoladą lub czekoladowymi jajkami. Monę można piec i jeść przez cały Wielki Tydzień, jednak stanowczo musi ona gościć na każdym stole w Wielkanocny Poniedziałek. Ciasto świetnie smakuje samo, z masłem lub z ulubioną konfiturą czy dulce de leche (konfitura z mleka, podobna do kajmaku
Food Square