ciasto beza - 3500 przepisów (strona:105/234)

Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 178

Która z nas by takiego nie chciała...? Dzisiaj zostałby uznany za najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się.  Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki pizza 165

przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
KASZOTTO MARCHEWKOWE 234

"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć

W kuchni Karmel-itki
Keks królewski 204

minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym

Poezja smaku
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 444

stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 231

Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 211

temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany, dziękuję.Jako, że sezon na świeże

Proste Potrawy
Liebster Blog Award 212

byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz

Smaki Edyty
Carskie pierogi z okrasą 336

warto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna

Ogrodnik w podróży
Placek brzoskwiniowy 205

dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto

Słodkie Przyjemności
Raspberry hibiscus cake 158

się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił serca wszystkich. Do tego świeże maliny i mus malinowy, różowe bezy nadające całości chrupkości i kakaowy biszkopt. Całość niezbyt słodka(...)bez, ja użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto

Mango Papaja
Kruche ciasteczka z ziarenkami 172

pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj .   Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorsz w chrupiącej panierce 156

Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo(...)ryb.Odstawiamy na ok. godzinę.       Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.   W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.   Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.   Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły

Maminek kulinarny
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 189

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 201

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 225

    Żyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za

W kuchni Karmel-itki
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 414

oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Chleb tostowy 188

Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje użyć piekarnika z funkcją pary ale jeżeli

Kuchenne Wariacje