rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g(...)wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni
mojewypiekiinietylkouwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione
Kraina Miodem Płynącalecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki(...)łyżeczka tymianku 1 szkl. pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez
Roślinna - blog wegańskidrożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania. Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką - faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się(...)gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują.Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 24 sztuki)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży120 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzenutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego(...)wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym
RAROSSAnaleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić
Food SquareBoots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania 280 ml gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno
Weekendy w domu i ogrodzieTortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała
Pudełko rozmaitościkurczaka, miętowym dipem i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaorzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.Gorzką czekoladę(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja(...)napój?Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?Uwielbiam kuchnie włoską .A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga
Słodkości i nie tylkospółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować(...)najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem.Piec 20-25 minut w 180 st. C.Wystudzić na kratce.Krem:Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota
Gospodyni Miejskarumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny(...)wrzątkiem, a następnie przekładamy do słoika i zalewamy rumem lub innym alkoholem, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy
Smakowy Raj