Do mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy
kulinarnyJaNa podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2
Stare GaryTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki* 6 jajek* 1 szklanka mąki pszennej* 2 budynie (po 40 g) śmietankowe bez cukru (mogą być inne smaki)* 1 szklanka cukru* 1 łyżka octu* 1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób wykonaniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać(...)Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier
Mix smakukolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny, ew mąka pszenna Wykonanie: Buraki upiec w temperaturze ok. 200 stopni przez godzinę, najlepiej bez
karmelowypieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka
kulinarnyswiatdomischłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić - piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni - ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik(...)krótko miksować - na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować - masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać - na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko
Smakołyki BerenikiLeniwa niedziela? raczej nie, dość wczesna pobudka, żeby móc zjeść spokojnie i bez pośpiechu śniadanie, szykowanie się na pociąg, a potem marsz na dworzec, co przy tak słonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek(...)następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćproszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny! Dla wielu osób, jakie znam, pasztet bezmięsny brzmi jak kpina. Nie dla mnie - bardzo lubię te warzywne wersje, są lżejsze i równie smaczne. Czy lepsze? Ciężko stwierdzić, to już kwestia indywidualna. Z racji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny, choć(...)siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego
W kuchni Karmel-itkikruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru- 250g masła- 2 żółtka- 1 łyżka kwaśniej śmietany- 1-2 łyżki lodowatej wody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 1 kg świeżych moreli- 3 budynie waniliowe bez cukru- 4 łyżki cukru- 900ml mleka Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek
mojewypiekiinietylkootoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać
Grunt to przepis!wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta
w mojej kuchnigram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam
BaRepasbyć dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż na wejściu wita nas kelnerka i prowadzi
Qlinarnie i QlinarnieJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej
Codzienna kuchnia niecodziennastopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min. Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo zmiękły
Kuchnia Łukaszakażdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli. Smacznego
OstryKęs