ciasto beza - 3500 przepisów (strona:95/234)

Tarta z krewetkami 210

długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza  2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku

Stare Gary
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 254

obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami ,  grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny

Smaczna Pyza
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 186

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
Ciabatta czyli biały włoski chleb 225

formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez  "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut. Wyrośnięte bochenki posypujemy(...)papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.Smacznego!Uwagi: Miałam sporo kłopotu z wrobieniem reszty wody do ciasta. Tak naprawdę nie jestem pewna czy udało się to do końca. Bardzo mocno trzeba posypać mąką ściereczki na których wyrastają

Stare Gary
5 powodów, dla których kocham to miasto! 166

prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes

Pink Envelope
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 168

słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in. zielona herbata i kawa z mlekiem roślinnym

Bananowe Pole
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 215

minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków

SzczyptaSmaQ
Bułeczki z koperkiem i marchewką 206

się nie przyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :).   Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska

Apetyczna babeczka
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 168

Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na  Ewa Kuchennie na Facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kawa. Czekolada. Sernik. 233

sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki

Przysmaki Karolki
Tortilla - Placki 229

czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie

Słodka Strona
"oszukane" mini serniczki z mikrofalówki z wanilią mieloną... 166

jogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek bez pestek w rondlu udusić z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru - mieszać z 3 minuty na średnim ogniu i wystudzić 4 żółtka

W Mojej Kuchni Lubię
Tort kanapkowy 223

past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta.Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 241

mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki

Grunt to przepis!