Koniec akcji z orzechami..i mojej akcji z kawą roli głównej dobiega ku końcowi...ja zapraszam jeszcze chętnych do dodawania " kawowych"przepisów..a na koniec akcji
Moje domowe kucharzenieWykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około(...)będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. 5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka
Izabelawkuchniskładniki wrzucić do miski i krótko zmiksować. Do momentu ich całkowitego połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Pieczemy 80 minut. Boki powinny być ścięte a środek “galaretowaty”. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto jest całkowicie wystudzone szykujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy ale tylko do momentu jak będzie ciepła(...)wrząca. Dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Sernik bez spodu Pyszna alternatywa klasycznego sernika Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu blog Smakołyki Bereniki
RelaxtimePiec a raczej gotować przez 3 godziny na opcji hight. Po upływie upływie czasu wolnowar wyłączyć i zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Następnie chłodne ciasto wyjąć z misy przytrzymując wystające brzegi papieru do pieczenia a następnie przełożyć na paterę lub talerz. Gotowy sernik z wolnowaru można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową tak jak tutaj(...)gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej albo domowa polewa na bazie masła/oleju kokosowego i kakao. Decydując się na polewę polecam także płatki migdałowe dla dekoracji. Smacznego! — BTW całości bez polewy: 1960 g, 4349 kcal, B 275 g, T 336 g, W 44 g. W 100 g: 222 kcal, B 14 g, T 17 g, W 2 g. Artykuł
Ola la LCHFCiasto samo w sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które(...)Składniki: ▪ 200 g twarogu półtłustego ▪ 4 jaja ▪ 200 g miękkiego masła ▪ 300 g mąki (ja dałam orkiszową) ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 100 g słodzika/cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Twaróg rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek. 2. Żółtka ubijamy ze słodzikiem/cukrem do puszystości, następnie dodajemy miękkie masło (może być rozpuszczone i ostudzone
zdrowo i aktywnieCiasto samo w sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które(...)Składniki: ▸200 g twarogu półtłustego ▸4 jaja ▸200 g miękkiego masła ▸300 g mąki (ja dałam orkiszową) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸100 g słodzika/cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Twaróg rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek. 2. Żółtka ubijamy ze słodzikiem/cukrem do puszystości, następnie dodajemy miękkie masło (może być rozpuszczone i ostudzone
Zdrowie i pysznie na talerzudniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) to jedno
Poezja smakujabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy(...)gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy
zdrowo i aktywniejabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy(...)gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzurodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie
vaniliowoczekoladowarazem na cztery godziny . W tym czasie już nic nie rób z naszym ciastem chlebowym. Poczytaj książkę lub obejrzyj film Jak chleb wyrośnie kilkukrotnie powiększając swoją objętość, nagrzej piekarnik do 240 C, bez termoobiegu, razem z blaszką do pieczeniaPołóż na gorącą blachę papier do pieczenia , a następnie jednym ruchem wyłóż chleb. Trzeba troszkę wprawy, inaczej może lekko opaść
Ogrodnik w podróżyCiasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy(...)następnie szybko wyrobić ręką do powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe bez wyrabiania pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka PichciOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis, na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak, jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało. Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu
W kuchni Karmel-itkiniezwykle puszysty i kremowy, mokry, z borówkami i wiórkami kokosowymi. Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników! Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: (24×28 ) * herbatniki kakaowe ( mogą być zwykłe ) – 300 g * masło(...)Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier. Wykładamy na sernik, pozsypujemy kokosem. Pieczemy 60-65 minut w 180C , bez termoobiegu, pieczenie góra-dól. Studzimy w piekarniku. Najlepszy na drugi dzień po wyjęciu z lodówki! Smacznego! Zobaczcie też inne ciasta z borówkami na blogu! The post Sernik z borówkami i kokosem – najlepszy przepis w sieci
Ostra na Słodkowaniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek(...)koniec wlewam powoli olej ciągle miksując. Do piany dodaję 2 łyżki porzeczek i delikatnie mieszam łyżką. Osuszone porzeczki obsypuję mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rozrywa przy przekładaniu, to można dno po prostu wykleić ciastem. Owoce obsypuję cukrem pudrem i przekładam na ciasto. Na wierzch wylewam piankę. Resztę
Kuchnia co dnia