Czasem warto zrobić coś na szybko, a czas zaoszczędzony na pieczeniu, wyrabianiu, przekładaniu, lukrowaniu etc. spędzić na słodkim posiedzeniu przy stole z bliskimi. Drożdżówa
Domowe ciastawymieszać. Ciasto podzielć na 3 części. Jedną wymieszać z kawą, drugą z kakao; trzecią pozostawić bez dodatków. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym
My simple kitchenpieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez
Kocham Czekoladęciasto z bananami, bez cukru i mąki. Aby ciasto było sło dkie, polecam użycie bar dzo dojrzałych bananów, ewentualnie do danie 2-3 łyżek ksylitolu zamiast cukru. Spróbujcie :) Skła dniki: 3 duże dojrzałe banany 3 puszki czerwonej fasoli (bez zalewy) 2-3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekola
ChilliJemypieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez
Kocham Czekoladępudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować
Pysznosci Babci Basiróżne okazje, urodziny, przyjęcie w ogrodzie czy podwieczorek. Uwielbiam wypiekać takie słodkości. Upieczcie takie ciasteczka i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Słodkich inspiracji. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Na krem: 30 g mleka 3,2 % 30 g cukru 40 g mleka(...)zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, na cieście układamy umyte i osuszone bratki, wałkujemy je tak żeby lekko wcisnęły się w ciasto. Następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka. Połowę ciastek robimy z kwiatami, a połowę bez, następnie układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
Izabelawkuchnismakowe babeczki. Proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Połączenie ciasta waniliowego, czekoladowego i masła orzechowego to małe niebo na talerzu. Jeśli lubicie takie smaki to KONIECZNIE SPRÓBUJCIE tych babeczek Jak zrobić babeczki z masłem orzechowym? Składniki: 300 g mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120-130 g cukru około 3/4 łyżki cukru(...)każdej wykładamy na wierzch po łyżeczce masła orzechowego. Za pomocą patyczka do szaszłyków (lub innego) mieszamy lekko masło orzechowe z ciastem tworząc esy floresy. Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Słodkie okruszkibędzie nam potrzebne do posmarowania zrolowanego ciasta) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i kilka kropli olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie(...)momentu aż powstanie surowa kruszonka Zrolowane ciasto układamy na brytfannie lub w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Zrolowane strucle smarujemy z wierzchu rozmąconym białkiem a następnie posypujemy kruszonką. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
Księga-SmakuMożna go spotkać między innymi w każdym Starbucksie. Przepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: ? 250 g masła ? 4 jajka ? 4 banany bardzo dojrzałe
To co kochamkoniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. 3. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra- dół, bez termoobiegu. 4. Dużą blachę, najlepiej z wyposażenia piekarnika (u mnie 30 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto szpinakowe i równomiernie je rozprowadzić. Ciasto szpinakowe wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec ok. 20 minut
Gotuj z Prezesemsoli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miseczki wkładamy(...)rozwałkowane ciasto nakładamy przygotowane masło czosnkowe i równomiernie smarujemy całą powierzchnię. Posmarowane ciasto tniemy na pięciocentymetrowej grubości paski, następnie przygotowujemy formę do pieczenia „keksówkę” lub naczynie żaroodporne które smarujemy wewnątrz masłem, po czym układamy wewnątrz paski ciasta poskładane jakby w harmonijkę. Ciasto układamy dosyć luźno pozostawiając szczeliny ponieważ będzie jeszcze wyrastać. Gdy ciasto jest już ułożone smarujemy
Księga-SmakuPyszne i zdrowe ciasto, którego składniki należy tylko przez chwilę zblendować, a potem upiec, czy to możliwe, żeby to było takie proste? Tak, to jest bardzo proste. Brownie z ciecierzycy właśnie tak szybko przygotujemy. Jest wilgotne i dosyć ciężkie, pięknie pachnie bananem, a ciecierzycy w nim nie czuć wcale. To kolejny fajny sposób na wykorzystanie strączkowych na słodko. Brownie(...)składnikami. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem robimy test drewnianego patyczka. Gdyby był mokry pieczemy jeszcze kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kokosem i orzechami. Ciasto kroimy, gdy całkiem wystygnie. Inspiracja Dieta bez diety
Kulinarne przygody Gatity