Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy(...)następnie szybko wyrobić ręką do powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe bez wyrabiania pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka PichciOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis, na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak, jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało. Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu
W kuchni Karmel-itkiniezwykle puszysty i kremowy, mokry, z borówkami i wiórkami kokosowymi. Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników! Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: (24×28 ) * herbatniki kakaowe ( mogą być zwykłe ) – 300 g * masło(...)Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier. Wykładamy na sernik, pozsypujemy kokosem. Pieczemy 60-65 minut w 180C , bez termoobiegu, pieczenie góra-dól. Studzimy w piekarniku. Najlepszy na drugi dzień po wyjęciu z lodówki! Smacznego! Zobaczcie też inne ciasta z borówkami na blogu! The post Sernik z borówkami i kokosem – najlepszy przepis w sieci
Ostra na Słodkowaniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek(...)koniec wlewam powoli olej ciągle miksując. Do piany dodaję 2 łyżki porzeczek i delikatnie mieszam łyżką. Osuszone porzeczki obsypuję mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rozrywa przy przekładaniu, to można dno po prostu wykleić ciastem. Owoce obsypuję cukrem pudrem i przekładam na ciasto. Na wierzch wylewam piankę. Resztę
Kuchnia co dnianiego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera; 3/4 szkl. oleju; 1 szkl. cukru(...)ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia
Miksturownikoraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi. Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki. W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem i wylepiam ugniecionym wcześniej papierem do pieczenia (łatwiej się układa i przykleja). Można pominąć smarowanie formy masłem a pognieciony papier(...)nieduże kawałki. Po 30 minutach wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej, przeznaczam je na spód. Większą część ciasta rwę na kawałki i oblepiam nim dno formy. Układam równomiernie posiekane morele. Na wierzch rwę resztę ciasta, nie przykrywa całych owoców, lekko uklepuję. Ciasto kruche z morelami piekę przez ok. 45 minut na środkowej półce
Zasmakuj KuchniPieczenia z Kasią. Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 350 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Wodę i kostkę do pieczenia Kasia umieścić w rondelku i zagotować(...)gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie miała gęstą i gładką konsystencję bez grudek mąki. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować po kolei po jednym jajku. Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości mniej więcej dużego talerza. Łyżką nakładać ciasto formując kulki wokół narysowanego okręgu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 150 g cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem Dodatkowo: masło do wysmarowania formy ozdoby z czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO(...)miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę białka i delikatnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrawamy na 3 równe blaty. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajko
My Culinary Artbłyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)wyjątkowo fotogeniczne. Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki. Czy Was też kusi ta tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s na nowojorskim Brooclinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi
Niedzielny kucharzMiędzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana(...)syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - 400g śmietany crème fraîche - 4 łyżki cukru pudru - woda różana Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto
mojewypiekiinietylkoczosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę
bastalenapieczenia SER : 400 g twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania PRZYGOTOWANIE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mus z dyni i jajka, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę
Kulinarne Fantazje Mariolipuszki 1 jajko 2 łyżki cukru 100 g sera dwukrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) Instrukcje Ciasto: Podane składniki siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy ze skórki, (z puszki osączamy z zalewy) miksujemy. Jajko(...)masę, dodajemy śmietanę, budyń oraz ser i na koniec mus z brzoskwiń. Całość: Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem, każdą wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Masę serową przelewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremek, odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy ulubionymi owocami. tartaletki brzoskwiniowe mini tarty
To co lubię - gotuję i polecamdżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać do sypkich składników. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Do jednej części ciasta wgnieść kakao
maniapieczenia