Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 35-40 minut Koszt: tanie Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy
zdrowo i aktywnieciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy bezę(...)Jedynym mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie wyjąć je z formy, formę umyć i użyć do upieczenia bezy. Beza: Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając (nie należy zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po każdorazowym dodaniu cukru, dobrze ubijamy
Mia Cucina SofietaCiasto pychotka to pyszny deser, któremu absolutnie nikt się nie oprze. Jest łatwy w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto: 40 dkg mąki 20 dkg cukru szczypta soli 1 kostka palmy lub masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wyrabiamy w misce i ciasto dzielimy na dwie części. Następnie wylepiamy(...)powideł dzielimy na dwie części i smarujemy ciasta. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy 1 szkl. cukru, potem 1 łyżkę octu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijamy jak bezę. Znów dzielimy bezę i wykładamy na dwie formy z ciastem i powidłami, delikatnie rozsmarować i posypać drobno pokrojonymi orzechami. Pieczemy w 180 st. przez 40min. Po wystudzeniu
Wasze Przepisyciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było, ale tylko w rondelku ;) Podczas pieczenia wypłynęło(...)należycie wykorzystać! Składniki na blaszkę 19x28cm Kruche ciasto: 3 żółtka 150g masła 30g cukru pudru 150g mąki pszennej 35g mąki ziemniaczanej Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 500g rabarbaru 100g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Dodatkowo 4 łyżki kaszy manny pod owoce Beza kokosowa: 3 białka 150 drobnego cukru kryształu 1 łyżka mąki
Kuchnia w czekoladzieurodziny, z uwagi że nie ma piekarnika przygotowała placek bez pieczenia który zwie się DOMEK BABY JAGI ;D świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego(...)przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną (dokładnie) we wrzątku żelatynę oraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo prosty i szybki serniczek czekoladowy bez pieczenia . Musimy tylko poczekać aż stężeje w lodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej(...)ciepłej czekolady cukier puder. Wymieszałam. Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo
potrawyregionalnepieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut. Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko(...)Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie. Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia
kuron.com.plłyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 4 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić(...)czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka. 3. Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać. 4. Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite
Szalona Kuchnia Ewelinyoknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka(...)przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania si ę od dołu . Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem
Grunt to przepis!można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:) Tarta z rabarbarem bezą i migdałami SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratkę i pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki(...)przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratke, pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy
SprawdzonaKuchnia.plciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy(...)łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka, ok. 400 g mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż
paapilotkaaposypany mąką blat. Z ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce zachowując odstępy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy(...)roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy). Wyciągamy z piekarnika, lekko obkrajamy boki nożem i wyciągamy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową
cool and mintypłatkami migdałów. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, dodać owoce, napełnić foremki i piec. Pięknie pachną, świetnie smakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć! Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie! Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów SKŁADNIKI: 4 połówki(...)Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę z muffinami układam na środkowej półce piekarnika, piekę 20 minut do złotego koloru. Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów gotowe
Zasmakuj Kuchnibiały skręcić raz lub dwa razy. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej(...)mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Beza kakaowa - z białek, cukru, mąki ziemniaczanej i kakao ubijamy pianę na sztywno. Przełożenie: Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta schłodzonego ciasta cynamonowego na tarce
Ciastka - domowe słodkości