warzywami. 5. Focaccia – Miękkie, puszyste ciasto z oliwą, rozmarynem i grubą solą. 6. Pizza alla Pala – Prostokątna pizza pieczona na łopacie, serwowana na kawałki. Rodzaje pizzy ze świata Bliski Wschód 1. Manakeesh (Liban) Lokalna „pizza” z cienkiego ciasta, z zaatarem, serem akawi lub mielonym mięsem. Grecja 1. Peinirli Grecka łódeczka z ciasta drożdżowego, nadziewana serem feta, żółtym serem(...)przyprawami. 2. Lahmacun Bardzo cienkie ciasto z mielonym mięsem i ziołami, zwane często „turecką pizzą”. Hiszpania 1. Catalan Coca Przypomina pizzę bez sera, z pieczonymi warzywami, anchois i oliwą. Ameryka Północna 1. Chicago Deep Dish – Grube ciasto wypełnione serem i sosem pomidorowym. 2. Hawaiian Pizza (Kanada) – Pizza z szynką i ananasem, stworzona w latach 60. przez Sama Panopoulosa. Pizza
RafalCookRolada biszkoptowa z jabłkami to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam. Ma rzeszę wielbicieli i na pewno zaspokoi apetyt na coś słodkiego bez specjalnych wyrzutów sumienia. Bez grama tłuszczu, a jednak łakoć! Dzięki zwinięciu biszkoptu w roladę prezentuje się całkiem nieźle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki: 1 jajko całe + 3 żółtka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec) 60 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy jabłka smażone(...)pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim kółkiem przykryć i lekko połączyć brzegi. Piec w piekarniku w temp. 180 st. do zarumienienia ciasta
Cukiernia Pychotkiprostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm. Składniki ciasta: - 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej - 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła
Smaczne Zdrowerazem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic. Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy(...)uzyskania sztywnej, ciągnącej się masy. Którą następnie wykładamy na wierzch każdego z blatów i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut) Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu jak je zrobić w naszej wersji plus co z czym można podmienić bez szkody dla ciastek. Podstawowe składniki to 2 szklanki mąki pszennej + kostka margaryny + pół szklanki jasnego piwa. Moje ciastka są trochę podrasowane bo zrobione tak: - zamiast 2 szklanek mąki(...)jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpieczenia blogerskiego a jest nim wydarzenie na Fb z cyklu Ciasto na niedzielę [ klik ] . Przepis według pomysłu Joli z ABC mojej kuchni [ klik ] . Zrobiłam ciasto według pomysłu Joli zmieniając tylko margarynę na masło. Margaryny od dłuższego czasu w mojej kuchni nie używam i dlatego ta zmiana. Ciasto jest przepyszne, kruche, lekko tylko słodkie i efektowne. Jabłuszka pod kruchym ciastem(...)wyglądają rzeczywiście jak pagórki. Ja zrobiłam z połowy porcji i miałam małe jabłuszka Piros i taki przepis podaję. Ciasto jest bez jaj i pewnie dużo osób nie mogących jeść jaj sięgnie po przepis. Zachęcam do pieczenia. Ciasto z owocami czyli "Pagórki jabłkowe". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBez miksera, szybkie i proste ciasto na maślance z dodatkiem dekoracji mlecznej (oraz polewą w jednym, używamy w zależności od potrzeb) od HELIO. Delikatne, puszyste, mleczne, posypane cukrem pudrem, na jedną keksówkę. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Smacznego Ciasto z dekoracją mleczną od HELIO poleca się do kawy! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam dekorację mleczną HELIO . Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto wyjmuję
Zasmakuj KuchniDziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte są upieczenia, idealne, pulchniutkie, takie na dwa kęsy, idealne jako dodatek do zup czy dipów. Polecam serdecznie Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki
Moje Małe Czarowanieweekend polecam Wam znane cisto bez pieczenia jakim jest śnieżny puch. Moja wersja jest bez prażonego kokosa, zamiast niego dałam amarantową posypkę waflową do ciast. Jeśli nie robiliście jeszcze tego ciacha to polecam, bo jest pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniOkres świąt to czas że dużo pieczemy ciast czy też ciastek i zostają nam białka ten sernik daje na możliwość że nie musi to być keks czy też bezy lub mrozić białka bo można dla rodzinki upiec pyszny sernik . podaje składniki 1 wiaderko sera 25 dek cukru kryształu 5 ,łyżek śmietany 18 procentowej 1 masło lub margaryna roztopiona 4 łyżki(...)Masło roztapiamy i jak będzie zimne dajemy do sera po kolei resztę składników i mieszamy łyżką , A na samym końcu dajemy pianę sztywno ubitą .wymieszać i dać do tortownicy pieczemy w 180st 1 godzina20 min ,każdy piekarnik piecze inaczej
Moje Wyrobytermoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Arkusz papieru wraz z ciastem zsuwamy na dużą blachę, wstawiamy(...)piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy, studzimy. MASA KAJMAKOWA : do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 50 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na ostudzony spód
cool and mintyminut (aż ciasto się zarumieni). Po upieczeniu należy odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć tartę na np. talerz czy paterę do góry dnem (owoce będą na górze). Jako że śliwki puszczą sok, musimy uważać żeby się nie oparzyć przy odwracaniu i wykładaniu tarty. Z tego też względu patera winna być większa niż forma w której pieczemy oraz winna mieć zaokrąglone(...)cukier na dno naczynia – w którym pieczemy – i na nim układała owoce a następnie piekła, natomiast jest jeszcze opcja aby najpierw skarmelizować cukier i obtoczyć w nim owoce, a następnie dopiero całość piec. 2. Najlepiej użyć naczynia żeliwnego czy tym podobne bez wyjmowanego dna i z wyższymi bokami bo piekące się owoce lubią wykipieć jeżeli będzie
Kuchenne WariacjeBędzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie - 300 g Szparagi – pęczek Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/ Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony) Oliwa z oliwek, sól, pieprz, Papier do pieczenia (nie próbujcie bez, sprawdzone info) Oregano. W pierwszej kolejności szparagi skróciłem(...)zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu). Żeby nikt nie odważył się posądzić nas o lenistwo, musimy zadbać o aspekt estetyczny... czyli żeby to jakoś wyglądało. Postanowiłem
Mango Papajaproste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młynów Stoisław(...)szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1/4 szklanki śmietanki 12 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli
Sama słodycz i szczypta chili