dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką(...)kominkiem lub keksówka 31×12). Do drugiej połowy dodajemy kakao i kawę, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wykładamy dowolnie na jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 40 minut do tzw. “suchego patyczka”. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto. Smacznego
Słodkie okruszkiSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem
RAROSSACiasto z czarną porzeczką i bezą na półkruchym spodzie. Połączenie kwaśnej i cierpkiej, czarnej porzeczki ze słodką i chrupiącą bezą, posypaną płatkami migdałów. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, przykrywamy ubitą pianą i pieczemy do momentu gdy beza będzie z wierzchu chrupiąca. Proste ciasto w sezonie na porzeczki. The post Ciasto z czarną porzeczką i bezą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaChleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów(...)misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź
codojedzeniaBardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiem Czas pieczenia(...)coca colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać do połączenia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Ciasto piec w temp. 180 °C około 40-50 min. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaważne, aby były dobrej jakości) plastrów żółtego sera 1 ciasto francuskie dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta Sposób wykonania parówek w cieście francuskim Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy jedynie: blachy piekarnika i ostrego noża. Dodatkowo potrzebna będzie salaterka do rozbełtania jajka, którym smarujemy wierzch ciasta. Krok 1 – wykrawam kawałki ciasta Przekąska jest bardzo szybka w zrobieniu, dlatego na samym(...)Sprawdzi się także sezam. Krok 3 – piekę parówki w piekarniku Tak przygotowane przekąski, ułożone w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 200 stopni C z grzałkami góra i dół bez termoobiegu przez około 15 minut, aż się ciasto zarumieni. Jeśli masz słaby piekarnik i chcesz
Ania gotujeJest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa
AleTorcikpieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty. Bita śmietana Bitą śmietanę ubić na sztywno Podkoniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz cukier waniliowy i dokładnie połączyć składniki. Pierwszy blat ciasta nasączam
RAROSSAPyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce(...)pojemność 250 ml. Przepis na ciasto sypane jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Masło mam mocno schłodzone. Do ciasta dodałam mniej cukru – 1/2 szklanki. Do przepisu możecie dodać 2 x więcej brzoskwiń. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki
Zasmakuj Kuchniciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia
Kulinarne przygody Gatityjeszcze tego samego dnia. Ba, ledwie zdjęcia zdążyłem wykonać! Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. :D * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek(...)wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée. Następnie dodaj wiórki kokosowe i zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Formę pokryj papierem do pieczenia, następnie wysyp gotowy spód i równomiernie pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol
Food Squarerumu, może być wódka, jak dajemy wódkę to polecam jeszcze dodać kilka kropel olejku do ciasta szczypta soli smalec lub olej do smażenia cukier puder do posypania Jak przygotować pyszne chrusty lane bez jajek? Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy. Do szklanki wlewamy mleko, rum i wlewamy do suchych składników. Mieszamy(...)puszystą masę za pomocą trzepaczki, ciasto ma być gładkie i lejące. W rondelku rozgrzewamy smalec lub olej tak by chrust mógł pływać. Ciasto przekładamy do woreczka strunowego, można też ciasto lać przez lejek, odcinamy końcówkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz spiralki z ciasta, albo inne kształty. Za każdym razem przytrzymujemy palcem końcówkę worka, aby ciasto nie wypływało z niego. Smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka 3/4 szklanki oleju 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g) aromat cytrynowy (kilka kropel) 1 łyżka proszku do pieczenia + dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden raz dodając inne owoce :) WYKONANIE: 1. Odsączyć brzoskwinie z puszki, sok przelać do osobnej szklanki, ponieważ później będą(...)proszkiem do pieczenia i mieszać szpatułką. Na tym etapie nie poleca się mieszać mikserem. Połączyć tak, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 5. Ciasto przełożyć do formy 25x35cm. Wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć wierzch ciasta brzoskwiniami. 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Polecam jednak obserwować ciasto. Dla mojego
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych(...)dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 10minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier
Słodki ZakątekTłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie :) Składniki: 150 g śmietany 12% jajko szczypta soli 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany 2 łyżki cukru (opcjonalnie(...)jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany
e-PrzepisyKulinarne